eur:
389.71
usd:
359.16
bux:
66325.11
2024. február 26. hétfő Géza
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország már évekkel korábban teljesítheti a 2030-as klímacéljait – a nap hírösszefoglalója

Magyarország már évekkel korábban teljesítheti a 2030-as klímacéljait - közölte a dubaji klímacsúcson az energiaügyi miniszter. Tíz százalékkal nő az olimpiai és paralimpiai jutalom a jövő évi párizsi játékokra a tokióihoz képest. Elfogadta az ukrán parlament a kisebbségekről szóló törvény módosítását, a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás. A nap hírösszefoglalója.

Magyarország már évekkel korábban, 2026-ra teljesítheti a 2030-as klímacéljait - közölte az energiaügyi miniszter Dubajban, az ENSZ klímacsúcstalálkozóján. Lantos Csaba hozzátette: az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es bázisévhez viszonyítva már 37 százalékkal mérsékelte Magyarország. A hatályos vállalás szerint ezt a mutatót 2030-ra 40 százalékra tervezte növelni Magyarország, de a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezt az arányt 50 százalékra javasolja emelni.

A tavalyi 3 után idén 7-re nőtt a magyar egyetemek száma a fenntarthatósági ranglistán – közölte a felsőoktatásért is felelős államtitkár. Hankó Balázs Facebook-posztjában azt írta: a brit Quacquarelli Symonds felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistáján a magyar intézmények közül a legjobb helyen az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Debreceni Egyetem mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is.

Tíz százalékkal nő az olimpiai és paralimpiai jutalom a jövő évi párizsi játékokra a tokióihoz képest –jelentette be a MOB közgyűlésén a sportért felelős államtitkár. Schmidt Ádám elmondta: a kormány támogatta az államtitkárság erről szóló javaslatát. Hozzátette: a sportért felelős államtitkárság a kormány segítségével a MOB számára 2024-ben 1 milliárd 289 millió forintot, így összesen 2 milliárd forintot, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak 300 millió forintot biztosít a Párizsba kiutazás és a kint tartózkodás költségeire.

Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel tárgyalt a magyar kormányfő Argentínában. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta: a tárgyalás fő témája a jobboldali pártok nemzetközi együttműködése volt. A magyar kormányfő a nemrég megválasztott argentin elnök, Javier Milei, vasárnapi beiktatási ünnepségére érkezett Buenos Airesbe.

Vasárnap ismét két vágányon járnak a vonatok az 1-es, győri vasúti fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán, már nem kell átszállni pótlóbuszokra. 2024 tavaszán az utómunkálatokat is elvégzik a most felújított szakaszon. Ez azonban már nem érinti az utasokat. A bal vágányon várhatóan az év végéig, a jobb vágányon pedig a jövő év elejére válik biztosítottá az eredeti, óránkénti 140 kilométeres sebesség.

Elfogadta az ukrán parlament a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását, amely lehetővé teszi a középiskola végéig az anyanyelvű tanulást. A jogszabály engedélyezi az Európai Unió hivatalos nyelveit az osztálytermekben, politikai reklámokban és médiában. Ennek értelmében a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás. Az orosz nem tartozik az engedélyezett nyelvek közé. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a módosítással Ukrajna mindent megtett, amit Brüsszel elvárt Kijevtől az uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban. Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára azt mondta: alaposan értékelik az ukrán parlament döntését, de szerinte már az most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától.

Megerősítette pártelnöki tisztségében Forró Krisztiánt a felvidéki magyar párt kongresszusa. A párt köztársaságielnök-jelöltjének is őt választotta az eddig Szövetségnek nevezett párt legszélesebb körű döntéshozó testülete. A tömörülés a névváltoztatásról is döntött, és Magyar Szövetségre nevezte át magát.

A Szent Péter téren idén felállított betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet, akik a legsúlyosabb árat fizetik a háborúért – mondta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a vatikáni fenyőfát és betlehemet bemutató delegációnak tartott beszédében szólt erről. A fenyőfa fényeit szombat délután kapcsolták fel. A huszonhét méter magas, ötvenhat éves fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra hegyi település erdeiből érkezett.

Csehországban gyászmisével és állami tiszteletadással vettek végső búcsút Karel Schwarzenberg volt külügyminisztertől, kormányfőhelyettestől, az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó személyiségétől, a TOP 09 párt egyik alapítójától és tiszteletbeli elnökétől. A szertartáson vezető cseh politikusok, valamint magas rangú külföldi személyiségek is rész vettek.

Elhunyt Ryan O’Neal amerikai színész. 82 éves korában érte a halál. Ryan O’ Nealt az 1970-ben készült dráma, a Love Story című film tette világhírűvé. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O’ Nealt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

A sikeres kereskedőket a sikertelenektől az választja el, hogy hol lépnek be és hol lépnek ki a pozícióból. Senkinek nincs jövőbe látó szemüvege, de a fontos szintek azonosításával sokat javíthatunk esélyeinken a tőzsdeparketten. De miért ilyen fontosak? A hosszú távon is profitábilis kereskedési stratégiák alappillére a támasz-ellenállás, erre célszerű minden kereskedőnek felépítenie a belépési és kilépési rendszerét. Ezen szintek figyelmen kívül hagyása mellett nem érhetsz el konzisztens eredményt, hiszen a kockázatkezelésben is meghatározó szerepet töltenek be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×