eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Ami a beszédből kimaradt: kérdésekre is válaszolt Orbán Viktor - a nap hírei

Kétségesnek tartja Orbán Viktor, hogy megkapja-e Magyarország az uniós pénzeket, de tervük van rá. Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a háziorvosok. Csaknem telt ház lesz a vasárnapi Balaton-átúszáson, amelyen az államfő is indul. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Kétségesnek tartja Orbán Viktor, hogy megkapja-e Magyarország az uniós pénzeket, de szerinte nem ezen múlik a magyar gazdaság léte – írta a vg.hu. A magyar kormányfő a Tusványoson kérdésekre válaszolva fejtette ki: az uniós költségvetés a csőd szélén áll, Brüsszel azt kérte a tagállamoktól, hogy módosítsák a 7 éves büdzsét, és még fizessenek be sok tízmilliárd eurót a kasszába. Ehhez azonban egyhangú döntés kell. A kormányfő közölte: ekkor kell majd tartani a zsákot.

Több évtizedes történelmi nyugalmi állapot után Kína elmozdította a világ erőegyensúlyát, az Egyesült Államok már nincs a világ tetején – jelentette ki Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is: ebben a helyzetben minden erőforrást a családpolitika irányába kell mozdítani: az a cél, hogy 2030-ra 160 ezer milliárd forint legyen a magyar GDP. Hozzátette: az energiaimport függőséget csökkentik, úgy, hogy Magyarország villamosenergia-importja 2030-ra nulla legyen, aminek alapja Paks 2 és a napenergia lesz. Minderre 11,5 ezer milliárd forintot fordít a kormány.

Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor tusványosi beszédének kevés köze volt a mai magyar mindennapokat meghatározó legfontosabb kihívásokhoz és problémákhoz. Az LMP szerint ilyen beszédeket visszavonult politikai vezetők tartanak, nem olyanok, akiknek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találniuk. Momentum üres semmit mondásnak nevezte, a Párbeszéd kiábrándítónak tartja a kormányfő szavait. A Jobbik szerint Orbán Viktornak nem a magyar nemzeti érdek, hanem a hatalma megtartása és idegen érdekek szolgálata az első. A DK érdemben nem reagált, mindenkinek kellemes nyarat kívánt.

A román-magyar párbeszédet és az erdélyi magyar politikai alakulatok összefogását szorgalmazta Tusnádfürdőn Tőkés László. Az Erdély Magyar Nemzeti Tanács elnöke felajánlotta, hogy e misszióban vállalja a közvetítői szerepet. Tőkés László a Székely Nemzeti Tanács bekapcsolásával tárgyalóasztalhoz hívná az RMDSZ-t és az Erdélyi Magyar Szövetséget. A megegyezéshez Orbán Viktor közreműködését kérte.

Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a háziorvosok, a bíróság megsemmisítette az ügyeletben való részvételre kötelező határozatokat – értesült a Medical Online. Az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat a kormányhivatalok tavasszal kötelezték az ügyeletben való részvételre. A Debreceni Törvényszék kimondta: a szerződés tartalmát az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk. Az ítélet ellen legfeljebb a Kúrián kérhető rendkívüli jogorvoslat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében. A szervezet sajtóinformációkra reagálva azt közölte: a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított. A közlemény szerint a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Megjelent az új pályázat a Zeneakadémia rektori posztjára. A kiírás szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élére nemzetközileg kiemelkedő és elismert alkotó- vagy előadóművészeket, zenetudósi tevékenységet folytató vagy zenetudománnyal foglalkozó pályázókat várnak.

Varsó provokációnak és fenyegetésnek tekinti Vlagyimir Putyin kijelentéseit Lengyelország határairól - jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes, miután találkozott Oroszország berendelt varsói nagykövetével. Pawel Jablonski az orosz elnök pénteki beszédére reagált, amelyben Nyugat-Ukrajnára vonatkozó revansista tervek előkészítésével vádolta meg Varsót, és Sztálin ajándékának nevezte azt, hogy Lengyelország a II. világháború után kelet-németországi területeket kapott. Az orosz nagykövet a vádakat alaptalannak nevezte.

A világ gazdaságilag legfejlettebb 20 országát tömörítő G20-csoport nem tudott megállapodni a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről. A G20-ak indiai találkozóján több olyan tagország fejtett ki ellenállást a kérdésben, amelyeknek jelentős bevétele van ilyen üzemanyagok exportjából.

Koránégetés miatt több 100 tüntető akart demonstrálni a bagdadi dán nagykövetségnél. Az iraki biztonsági erők könnygázt és vízágyút vetettek be velük szemben. Arról, hogy Dániában, a koppenhágai iraki nagykövetséggel szembeni téren elégettek egy Koránt, egy iraki kormányzati forrás és a közösségi média számolt be.

Szerbiában újabb 3 halálos áldozatot követelt a vihar. Egy kisfiú, egy férfi és egy nő halt meg a nyugat-balkáni országban. A rendkívüli erejű széllel és jelentős csapadékkal kísért vihar Szlovénián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán keresztül érkezett Szerbiába, ahol komoly károkat okozott.

Több mint 320 helyen volt szükség a tűzoltók segítségére a pénteki vihar miatt. Elsősorban a déli országrészben okozott károkat a viharos szél és a jégeső.

Csaknem telt ház lesz a vasárnapi Balaton-átúszáson, amelyen Novák Katalin államfő is indul. A szervezők kiemelték: az időjárás miatt vasárnapra halasztott eseményen a visszalépések után is több mint 11 ezer amatőr sportoló rajtol a 3 versenyszám valamelyikében.

A 2032-es idényig biztosan a Formula-1-es versenynaptár helyszíne marad a Hungaroring, miután 5 éves szerződéshosszabbítást írtak alá ma Mogyoródon. Az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás meghosszabbításáról Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár azt mondta: a versenysorozat jogtulajdonosa feltételül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×