eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: NASA, Goddard Space Flight Center

Az ukrán hírszerzés "tudja", mi történt a gátnál - a nap hírei

Benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek a kormány. Emelkedik az üzemanyagok és több más energiahordozó adója jövőre. Az ukrán hírszerzés szerint egy orosz lövészdandár robbantotta fel a kahovkai víztározó gátját. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek a kormány. A parlament még a nyári szünet előtt elfogadhatja az előterjesztéseket. Marad a személyi jövedelemadó, a családi adókedvezmény, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentessége és az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsa.

Emelkedik az üzemanyagok és több más energiahordozó adója jövőre. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert uniós kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az uniós szintnél alacsonyabban határoznák meg a jövedéki adót. A benzinnél 32 forint 55 fillér a literenkénti emelés, a gázolajnál 32 forint 90 fillér. Több más energiahordozó jövedéki adóját már a tavalyi különadókról szóló kormányrendeletben emelték, de akkor még úgy, hogy ezeket extraprofitadónak nevezték el. Most az akkori adókulcs megmarad, és ez lesz a normál adószint. Ez érinti például a földgázt, villamosenergiát, szenet, fűtőolajat és az autógázt is.

Még ma benyújtja az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló, nagy tiltakozást kiváltott törvénytervezet a kormány. A Belügyminisztérium szerint a törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését. A szakszervezetek szerint viszont az új szabályozás jogfosztást jelent a számukra.

Megkezdték a július elsején induló online árfigyelő adatbázis teszteléséhez szükséges adatok feltöltését a kiskereskedelmi cégek. Az adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza, egyebek közt a sertéscombot, fehér kenyeret, 1,5 százalékos ESL tejet, trappista sajtot, virslit, vajat. Az intézkedés azokra a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően, amelyek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbi szinthez képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal elmaradt az előző havitól. Az élelmiszer- és vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal esett vissza az értékesítés.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaságnak át kell állnia egy uniós források nélküli létre. Nagy Márton a vg.hu-nak elmondta: elképzelhető, hogy ősszel lesz egy második szakasza a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak. A miniszter kiemelte: a hitelprogram és a Széchenyi kártya összesen 1,6 százalékos növekedési többletet okozott, ezek nélkül recesszió lenne Magyarországon. Elmondta azt is: a lakossági kamatstop kivezetése két lépcsőben történhet meg.

Átadták Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkját a Mezőcsáton. Lantos Csaba energiaügyi miniszter az ünnepségen elmondta: az ország összességében a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy garantálja az ellátás biztonságát, elérhető szinten tartsa az energiaárakat, ugyanakkor megfeleljen a növekvő energiaigényeknek és a klímapolitikai céloknak is.

Közigazgatási pert indít a magyar államkincstár ellen a fővárosi önkormányzat és azonnali jogvédelmet kér a bíróságtól azért, hogy ne kelljen kifizetnie a szolidaritási hozzájárulást - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely ismertette: Budapestnek tavaly 18 és fél milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett fizetnie, ami az idén 58 milliárd forintra emelkedett, jövőre pedig 75 milliárd forint lesz, ami - szerinte - a közszolgáltatások minőségének csökkentése nélkül kifizethetetlen.

Az ukrán hírszerzés szerint egy orosz lövészdandár robbantotta fel a kahovkai víztározó gátját. Az oroszok szerint viszont azukrán tüzérség lőtte szét létesítményt. Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint már több mint 1300 embert menekítettek ki az ukrán ellenőrzés alatt álló térségből. A Dnyipro folyó orosz ellenőrzés alatt levő partján is kitelepítik az embereket. Az ukrán elnök közlése szerint az árvíz nyolcvan települést fenyeget. A gátrendszer biztosítja a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővíz ellátását, de a helyzet pillanatnyilag nem fenyeget katasztrófával.

Kiálltak Ukrajna további támogatása mellett a Bukaresti Kilencek államfőinek pozsonyi találkozóján. A fórum központi témái az Ukrajnában zajló konfliktus, a NATO keleti szárnyának megerősítése, valamint a tagországok védelmi kiadásainak emelése is. Novák Katalin köztársasági elnök kiemelte: a NATO közép- és kelet-európai tagországait tömörítő országok elkötelezettek Ukrajna további támogatása és a béke mielőbbi helyreállításában.

Befejeződött a déli határzár megerősítése és kibővítése - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Röszkén. Rétvári Bence elmondta, hogy Magyarország 650 milliárd forintot költött a déli határ védelmére, a határzár kiépítésére és megerősítésére, valamint annak folyamatos védelmére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×