eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György

Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kijevbe utazik, egy feltétellel – a nap hírei

Több gépkocsi kigyulladt az M1-es autópályán egy balesetben. A Népszava úgy tudja, hogy már több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Öt kamion és 37 autó ütközött, ezért mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A baleset az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt. Az elsődleges adatok alapján a balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tűz már nincs, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket, a sérültekért négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Már több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához – értesült a Népszava. A lap szerint legkevesebb 14 középiskola pedagógusai jelezték, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségin. Közölték: így tiltakoznak az ellen, hogy az oktatási kormányzat nem foglalkozik érdemben a pedagógusok, diákok, szülők követeléseivel. Hangsúlyozták, hogy a bojkott nem a diákok ellen, hanem éppen értük történik. Hozzátették, hogy saját intézményükben a diákok középszinten történő érettségiztetése munkaköri kötelességük ezért azt meg is teszik.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa elrendelte azoknak a határrendészeknek a letartóztatását, akiket minősített vesztegetés gyanújával az ártándi határátkelőnél vettek őrizetbe kedd este. Az ügyészi indítványnak megfelelően 16 határrendész került letartóztatásba, egy határrendésznek és egy civilnek pedig a bűnügyi felügyeletét rendelték el. Az érintettekkel szemben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság fegyelmi eljárást is indított, és valamennyiük szolgálati jogviszonyát felfüggesztették. --- Az ügyben csaknem 300 rendőr és ügyész részvételével zajlott bűnügyi akció. A megalapozott gyanú szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Munkavacsora keretében tárgyal hétfőn Párizsban Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel – erősítette meg Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Francia sajtójelentések a témák között az aktuális európai ügyeket, az ukrajnai háborút, az európai versenyképességet, az energiaügyeket és az európai védelmi ipar helyzetét emelték ki.

Nem újabb fosszilis erőművekre, hanem energiafüggetlenségre van szükség – jelentette ki az LMP - Magyarország Zöld Pártja elnökségi tagja. Tetlák Örs így reagált a miniszterelnöknek az új gázerőművek építésével kapcsolatos csütörtöki bejelentésére. Az ellenzéki politikus rámutatott: mivel Magyarország gázellátása 90 százalékban importból biztosított, ez a döntés egy olyan zsákutca, amely még kiszolgáltatottabbá teszi hazánkat a globális folyamatoknak. Hozzátette: a valódi út az energiafüggetlenség megteremtése lenne, vagyis a hazai megújuló energiaforrásokra kellene koncentrálni.

Javult a magyarok hangulata, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb és a Medián legutóbb nyilvánosságra hozott kutatásaiból. Mindkét közvéleménykutató szerint még a magyarok kétharmada decemberben úgy gondolta, hogy inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, február végén, március elején már közel tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók. A Nézőpont Intézet a biztos szavazók bázisán vizsgálta a pártok legvalószínűbb listás eredményét, amely alapján a szavazók több mint fele a Fidesz–KDNP-t támogatná, a Medián a biztos szavazók körén belül szintén arra mutatott rá, hogy a kormánypártiak tennék ki a szavazók több mint felét.

A Demokratikus Koalíció szerint végveszélybe került a színházi élet Magyarországon, miután 35 milliárd forintot vont el a kormány a költségvetés kulturális részéből. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a DK Facebook-oldalán azt mondta: az állami megszorításokkal kivéreztetett önkormányzatok egyre nehezebben tudják finanszírozni a színházakat. Hozzátette: több évtizedes múlttal rendelkező társulatok zárhatnak be, miközben 116 milliárdos többlettforrást kap a sportélet. Bősz Anett hangsúlyozta: Budapest önkormányzata mindent megtesz a színházak megmentéséért, ezért jött létre a színházi mentőöv program, amely 150 millió forintot fordít a társulatok támogatására.

Sűrű időkben két dologra van nagyon szükségünk: hideg fejre és magyar szívre, mert ez az, ami meg tud minket óvni attól, hogy a biztonságunk, a békénk veszélybe kerüljön – mondta Rétvári Bence Vácon, az Országos Polgárőr Szövetség ünnepségén, amelyen az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az orosz–ukrán háborúra utalva hangoztatta: a béke és a biztonság lett a két legfontosabb érték tavaly február 24-e óta.

Pénteken is több mint 10 és fél ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Több mint 6 ezren az ukrán-magyar, és csaknem 5 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 39 ember, közülük 14 gyerek vonattal érkezett Budapestre.

Ukrajna támogatásáról, az energiafüggőségről, a gazdasági együttműködésről és a vitás gazdaságpolitikai kérdésekről kezdett tárgyalást az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke Washingtonban. Joe Biden történelminek nevezte az Oroszország elleni szankciókat, kiemelte: egyetértenek abban, hogy továbbra is kiállnak Ukrajna mellett, és biztonsági támogatást nyújtanak az országnak. Ursula von der Leyen a kétoldalú tárgyalás előtt megerősítette, hogy beszélni szeretne a két fél között vitát okozó inflációcsökkentési törvényről.

Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kijevbe utazik, de csak azzal a feltétellel, ha Moszkvába is elutazhat - derül ki abból a nyilatkozatból, melyet La Nación című argentin lapnak adott az egyházfő. A lap szombati kiadásában a katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy vagy mindkét helyre elutazik, vagy egyikre sem. A Vatikán már régóta ajánlja, hogy közvetít a háborúban álló felek között. Ferenc pápa ezúttal kijelentette, hogy a békét kívánja szolgálni. Az interjúban az egyházfő elmondta, hogy már a háború második napján felajánlotta, hogy Moszkvába utazik. Javaslatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor köszönettel visszautasította.

Megdőlt a fővárosi szélrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálata Facebook-oldalán. A János-hegyen mért 117 kilométer/órás, vagyis közel orkán erejű szél a 2019-ben Lágymányoson mért 99 kilométer/órás széllökés rekordját adta át a múltnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×