INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

korrupció

határrendész

letartóztatás

központi nyomozó főügyészség

bűnszövetség

ártánd

Elrendelték az ártándi határrendészek letartóztatását

Elrendelték az ártándi határrendészek letartóztatását

Infostart

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa mindenben egyetértett a regionális nyomozó ügyészség kényszerintézkedések elrendelésre irányuló indítványával.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, korrupciós bűncselekmények miatt a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő bűnügyben a bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően 16 határrendész letartóztatását, valamint egy határrendész és egy civil személy bűnügyi felügyeletét rendelte el – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség.

Mint írják, a bíróság a 2023. március 10-én megtartott ülésen, a 18 gyanúsított meghallgatását és védőik felszólalását követően, megalapozottnak látta a cselekményüket bűnszövetségben elkövető gyanúsítottak vonatkozásában a szökés elrejtőzés veszélyét, valamint, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék vagy meghiúsítanák a bizonyítást, továbbá azt, hogy a határrendész elkövetők fegyelmi okból sem hagyhatók szabadlábon.

Egy határrendész – akivel szemben alacsonyabb büntetési tételű korrupciós bűncselekmény gyanúját közölte az ügyészség – és egy civil személy bűnügyi felügyeletének elrendelésére azért került sor, mert jelenlétük az eljárás során így is biztosítható – tették hozzá.

A kényszerintézkedések hatálya alatt álló határrendészekkel szemben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság fegyelmi eljárást indított, és valamennyiük szolgálati jogviszonyának felfüggesztéséről rendelkezett.

A főügyészség korábbi közleménye szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek szolgálatban rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el. Az Ártánd, illetve Nagykereki közúti határátkelőhelyen szolgáló 17 határrendész 2022 áprilisa előtt megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018