eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar katasztrófavédelem csapata még marad Törökországban – hírösszefoglaló

Egyre több külföldi mentőegység hagyja el Törökországot, de a magyar katasztrófavédelem csapata nincs köztük. Európa nélkül nincs magyar jövő és Magyarország nélkül sincs európai jövő – mondta a köztársasági elnök. A környezetvédelmi előírások betartását ígéri a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai anyacége.

Egyre több külföldi mentőegység hagyja el Törökországot, de a magyar katasztrófavédelem csapata, a Hunor még a következő napokban is a térségben marad. Az országban még 8 régióban folytatódik a mentés. Eddig mintegy 166 ezer ember vett részt a mentésben. Legutóbb a német és az osztrák mentőegységek függesztették fel a kutatást Hatay tartományban, ők a romló biztonsági helyzetre hivatkoztak. Az ENSZ adatai szerint a törökországi mentésben eddig 144 túlélőt és 248 holttestet emeltek ki. Antakya településen 18 ország kutató-mentő csapata dolgozik 750 fővel. A hétfői törökországi és szíriai földrengésnek már több mint 25 ezer halálos áldozata van.

Azonnali segítséget nyújt Törökországnak a Magyar Honvédség, amely 50 csapatsátrat ajánlott fel a török fél logisztikai munkatársainak. A nagy stabilitású honvédségi sátrak egyszerűen és gyorsan telepíthetők. Sokrétű felhasználásuk a belső berendezésen múlik. Összefűzhetőek, így tetszőlegesen sokszorozható a hasznos területük. A sátrak fűtőberendezéssel és matracok elhelyezésével akár 8 ember elszállásolására is alkalmasak.

A földrengés sújtotta szíriai Aleppóba érkezett az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, valamint az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese. A világszervezet repülőgépén mintegy 35 tonna orvosi felszerelés érkezett Aleppóba, ahová két napon belül egy újabb segélyszállítmányt várnak. A WHO szíriai képviselője szerint a hétfői földrengés mintegy ötmillió embert sújtott valamilyen formában. Szíriában több mint 3.500 emberéletet követelt a földrengés.

Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Novák Katalin a Portfoliónak adott interjúban úgy fogalmazott: nem örül az Európai Bizottság és a magyar kormány közti kötélhúzásnak, de azzal egyetért, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni. Egyben úgy vélte: az Európai Unió az elmúlt évtizedben inkább gyengült, mint erősödött. Az orosz-ukrán háborúról kifejtette: mielőbbi fegyverszünet és béke kell. Megismételte: tovább kell csökkenteni a függést az orosz energiahordozóktól. Kiemelte: jó lenne az Egyesült Államokkal visszatalálni a pragmatikus együttműködéshez és igaz ez Kínára is.

A környezetvédelmi előírások betartását ígéri a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai anyacége. A CATL az Indexnek adott válaszában azt hangsúlyozta: a projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot. A kínai anyacég jelenleg a magyarországi környezetvédelmi engedély benyújtásán dolgozik. Előzőleg több ellenzéki párt mellett helyi lakosok is tiltakoztak a gyár felépítése ellen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten tartott kormányinfón azt hangsúlyozta: az akkumulátorgyáraknak szigorú környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelniük, ez az állami támogatás előfeltétele is.

Ismét tiltakozott az új recski bánya megnyitása ellen az LMP. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy az itt élők megkérdezése nélkül létesüljön ilyen üzem a házaik közvetlen közelében. Az LMP frakcióvezető-helyettese a Heves megyei településen felidézte: Recsk környékén korábban is bányásztak, de ilyen közel a házakhoz még nem. Kanász-Nagy Mátét a politikus elmondása szerint a lakók hívták a településre. Hozzátette: Lantos Csaba energiaügyi minisztert is hívta, hogy látogasson el a helyszínre, de nem kapott tőle választ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×