eur:
390.98
usd:
366.23
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. június 1-jén.
Nyitókép: Fabio Frustaci

Az ukrajnai háború befejzését is szorgalmazta a Szentatya

A béke lesz a központi témája a Ferenc pápa vezette karácsonyi szertartásoknak. A rendszerváltozás óta a legveszélyesebb évnek nevezte az ideit a miniszterelnök. Megszavazta a jövőévi költségvetést az amerikai képviselőház. A nap hírösszefoglalója.

Az ukrajnai háború és a többi fegyveres konfliktus leállítását szorgalmazta a világhoz intézett karácsonyi üzeneteiben a pápa. A katolikus egyházfő vigíliája este fél 8-kor kezdődött a Szent Péter-bazilikában. A hagyomány szerint az egyházfő imádsága indította a szertartást, amelynek végén a gyermekek helyezték el a gyermek Jézus szobrát a bazilikában felállított betlehemben.

A názáreti Jézus otthontalan gyermekként született, és ez vigasz a háború elől menekülőknek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A bíboros hangsúlyozta: az egyház az ukrajnai háború kitörése óta minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a menekülteket.

Karácsony üzenete, hogy az Úristen még mindig nem mondott le az emberről - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Balog Zoltán arról beszélt, hogy a karácsony mindennél fontosabb azoknak, akik bajban vannak, hiszen azt üzeni: az Isten változatlanul szeret bennünket.

Aki betakar egy fázó gyermeket Kárpátalján, vagy plédet terít egy alvó hajléktalanra, az a betlehemi jászolban fekvő Kisjézust takarja be. Erről beszélt karácsony alkalmából a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás hangsúlyozta: karácsonykor nagy szükség van a lelki ellenállóképességre is.

Karácsony közeledtével szinte minden büntetés-végrehajtási intézetben rendeznek szentmisét - tudatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A tájékoztatás szerint a szervezet számtalan programmal, csoportfoglalkozással, filmvetítéssel, előadással, jóvátételi felajánlással és egyéb, karácsonyhoz kapcsolódó eseménnyel biztosítja, hogy a fogvatartottak közelebb kerüljenek a karácsonyi ünnepkörhöz.

A rendszerváltozás óta a legveszélyesebb évnek nevezte az ideit a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjúban a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: az fenyegetett minket, hogy belesodródunk az orosz-ukrán háborúba és az energiaárak növekedése is veszélyes helyzet felé lökte Magyarországot. Kiemelte: a kabinetnek világos terve van a gazdasági helyzet kezelésére és a jövő év végére egy számjegyűre töri le az inflációt. Közölte: változások lesznek az otthonteremtési támogatásoknál, amelyeket célzottabbá akar tenni a kabinet, de ezek nem érintik a falusi családi otthonteremtési kedvezményt és a családtámogatások többi eleme is bővül majd.

Átadta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanácsnak a kormány. A tárca megerősítette, hogy januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a gazdaság az idén 4 százalék felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerülhet elkerülni a recessziót. 2023-ban 1,5 százalékos GDP bővülés várható.

Módosította az extraprofitadókról szóló rendeletet a kormány, amely egy árbevételarányos különadót vezetett be a gyógyszergyártók számára. Ennek lényege, hogy az érintetteknek nettó 50 milliárd forintot meg nem haladó árbevétel után 1 százalék, 50 és 150 milliárd forint között 3 százalék, e fölött 8 százalék adót kell fizetnie. A rendelet december 24-től hatályos. Elemzői várakozások szerint a 2022-es év után 53,1 milliárd, a 2023-as év után pedig 55 milliárd forintos különadókötelezettség terheli majd a gyógyszergyártó cégeket.

Már több mint 265 ezer határsértőt fogtak el az idén - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta: az érkezők szinte kizárólag fiatal férfiak, akik csoportosan jönnek. A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: szerb oldalon már rendszeressé váltak az embercsempészek bandái közötti összetűzések is.

Olaszországban 108 migránssal a fedélzetén partot ért az a német mentőhajó, amelyet pár napja utasítottak a Földközi-tengeren rekedt bevándorlók kimentésére. A római belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta annyi bevándorló kötött ki a dél-olasz partokon, mint az előző 2 évben összesen.

Az Egyesült Államokban megszavazta az ország 2023-ra szóló költségvetését a Képviselőház. Az 1.700 milliárd dollár kiadást tartalmazó törvénycsomag nagyobb része, 858 milliárd dollár a védelmi kiadások fedezetére szolgál, és 772 milliárd dollár a többi szövetségi intézmény és program működtetésének költségét tartalmazza.

India egy éven át ingyenesen biztosítja az élelmiszergabonát a legkiszolgáltatottabbaknak. A kormány döntése csaknem egymilliárd szegénységben élő lakos mindennapjait könnyíti meg. A 2 billió rúpiás, azaz 9 ezer milliárd forintos program jövő év decemberéig tart.

Amerika-szerte már csaknem másfél millió fogyasztónál nem volt áram az egész országot elárasztó jeges széllel és helyenként hóviharokkal érkező sarkvidéki hideg miatt. Az Elliott nevet viselő téli viharzóna nyomán már 4.600 repülőjáratot kellett törölni. Az ország 80 százalékán már fagypont alatt volt a hőmérséklet.

Hosszan tartó súlyos betegség után 63 éves korában elhunyt Fitos József, volt válogatott labdarúgó. Pályafutását 1978-ban Zalaegerszegen kezdte, majd a Haladásban vált ismert játékossá, a szombathelyieknél 1980 és 1985 között szerepelt. A Budapest Honvéddal háromszor lett bajnok, egyszer pedig kupadöntőt játszhatott. Görögországban is légióskodott, majd rövid ideig az Újpestben, illetve alsóbb osztályban futballozott. Később éveken át edzőként dolgozott. A válogatottban 1985 és 1989 között 12 alkalommal szerepelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×