eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Van eredmény a minimálbér-tárgyaláson - a nap hírei

Elvi megállapodás született a bértárgyalásokon az érdekképviseletek között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Állami támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatti többletköltségekre. Átvették a Szaharov-díjat Strasbourgban az ukrán nép képviselői. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Elvi megállapodás született a bértárgyalásokon az érdekképviseletek között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – erősítette meg az Inforádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke. Eszerint januártól 16 százalékkal nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal. Januártól az emeléssel a minimálbér összege bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum összege 296.400 forintra emelkedik. Az elvi szintű megállapodás bérajánlást is tartalmaz majd, amellyel felhívják a vállalkozások figyelmét arra, hogy a következő években is törekedjenek a reálértékek megőrzésére.

Péntekre találkozóra hívott iskolaigazgatókat, oktatási szakembereket Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. A Pedagógusok Szakszervezetét egy ember képviselheti, de az érdekképviselet hozzászólási lehetőséget nem kapott – közölte a szervezet alelnöke az InfoRádióban. Totyik Tamás hangsúlyozta: nem fognak befejeződni a tiltakozó akciók a pedagógusok esetleges bérrendezése ellenére sem, mert az oktatás minden terültén tarthatatlan a helyzet.

A DK árnyékkormánya szerint nemlétező uniós pénzekből hitegeti a tanárokat béremeléssel az Orbán-kormány. Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter közleménye szerint az orbáni infláció miatt januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, csak így lehet megakadályozni a már most is forrongó közoktatás összeomlását, a pedagógusok tömeges pályaelhagyását.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden egyeztetett civil szervezetekkel a pedagógusok béremeléséről. Rétvári Bence elmondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, három év alatt 75 százalékkal növeli a tanárok juttatását. Fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodás.

Állami támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatti többletköltségekre – jelentette be a pénzügyminiszter a Gazdasági Kabinet ülése után. Varga Mihály facebook-posztjában azt írta, hogy a támogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában is segíti majd a településeket. Hozzátette, hogy az ehhez szükséges fedezetet biztosítani fogja a jövő évi költségvetés.

Létrejött a politikai megállapodás, amelynek értelmében tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Dohában. Szijjártó Péter azt mondta: a cél, hogy egy üzletileg működőképes megállapodás szülessen. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben az Európai Uniónak is szerepe van, mivel infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a dél-európai vagy délkelet-európai LNG-terminálokból nagyobb mennyiségű földgáz érkezhessen Magyarországra.

A villamosenergia-felhasználás csökkent, az import viszont 3 és fél éves csúcsra nőtt novemberben. Az átvitelirendszer-irányító honlapján közzétett adatok szerint a 11. hónapban 7,1 százalékos volt a visszaesés. A MAVIR háztartási méretű naperőművek adatait nem tartalmazó előzetes statisztikája szerint az idei év eddig eltelt részében csaknem 2 százalékkal volt alacsonyabb a felhasználás a tavaly január-novemberi időszaknál. A csökkenő hazai fogyasztás ellenére novemberben ismét megugrott az import aránya, a 34,45 százalékos behozatali arány három és fél éves csúcsot jelent.

Tovább romlott a hazai koronavírus-helyzet, a friss adatokban emelkedés tapasztalható, főleg a kórházi kezelésre szorulók számában. A szennyvízmintákból kinyert adatok is emelkedtek. Az elmúlt héten összesen 5193 új fertőzöttet igazoltak, 1124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 13 ezer 735-re nőtt, ami 651-gyel több a múlt szerdán közölt adatnál. A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag enyhe emelkedést mutat Budapesten, a Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen.

Elfogadta a főváros 2023-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit mintegy 408 milliárd forintban, kiadásait 465 és fél milliárd forintban állapítja meg. Az így keletkező több mint 57 milliárd forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett összegből, belföldi értékpapírok valamint bankbetétek bevételeiből finanszírozzák.

Lemondott Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, aki a főváros döntésével szemben cég állami tulajdonba adását támogatta. A főpolgármesteri hivatal közleménye azt hangsúlyozza, hogy a Fővárosi Vízművek önkormányzati tulajdonban van, és ez így is marad.

Átvették a Szaharov-díjat Strasbourgban az ukrán nép képviselői. A gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető elismerést mások mellett a Taira Angyalai nevű evakuációs egészségügyi egység alapítója, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja elnöke, és a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere vette át az Európai Parlament plenáris ülésén.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×