eur:
393.11
usd:
366.97
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megalakult a "nagyok" járványügyi munkacsoportja - a nap hírei

A kormány e-mailben biztat a harmadik oltás felvételére. Az Európai Parlament megindította a jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági rendelet ügyében  Augusztusban 8,9 százalékkal nőtt az átlagkereset. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A kormány e-mailben juttat el felhívást több millió magyar embernek az oltási programmal kapcsolatban. Ebben a kabinet a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat - olvasható Dömötör Csaba parlamenti államtitkár közleményében. Azt javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is.

Az elmúlt 24 órában 37 koronavírusos beteg halt meg, 4041 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon. Egyre többen vannak kórházban Covid-betegség miatt, 2130 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 34 780-at, már 30 729 halálos áldozata van a betegségnek. A beoltottak száma továbbra is a 6 milliót közelíti, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik dózist is felvették.

November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a pályaudvarokon és megállóhelyeken. Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a polgármesterek dönthetnek erről. A kórházakban látogatási tilalmat rendelnek el és újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.

Romániában vasárnaptól kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról érkező utasoknak, akiknek nincs a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális igazolványuk. Magyarország kolozsvári főkonzulátusa arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, vagyis a Szputnyikot és a Sinopharmot nem

Az Európai Parlament megindította a jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt. A tavaly decemberben elfogadott rendelet lehetővé teszi, hogy felfüggeszthessék az uniós kifizetéseket azon tagállamok számára, amelyekben a jogállamiság veszélyben van. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban elmondta: a bizottság jelenleg iránymutatást dolgoz ki a mechanizmussal kapcsolatban.

Szeptemberben egy százalékkal több gyerek született, mint tavaly ilyenkor. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az élve születések száma 1 százalékkal nőtt, a halálozásoké pedig 2 százalékkal csökkent. A természetes fogyás ennek ellenére az év első kilenc hónapjában 66 százalékos emelkedést mutatott.

Augusztusban 426 500 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, mindkét összeg egyaránt 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Tovább romlott a levegőminőség, két település már veszélyes minősítést kapott a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Nyíregyházán és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség. 11, mérőállomással rendelkező település - köztük Budapest - levegőjét kifogásoltnak minősítették, a szálló por miatt.

Magyarországon folyamatosan zajlik a stratégiai nemzeti képességek megteremtése – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt hangoztatta, hogy a koronavírus-járvány fontos tanulsága, hogy ezek hiánya kiszolgáltatott helyzetet eredményez a rendkívüli helyzetekben. A Doktor24 Multiklinika új beruházás keretében modern klinikai központot hoz létre. A 3 milliárd forintos projektjéhez az állam 287 millió forintos támogatást nyújt.

Újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét. A jobboldali pártszövetség elnöke továbbra is a kolumbiai Andrés Pastrana marad. Az európai miniszterelnökök közül Orbán Viktoron kívül a szlovén, valamint a horvát kormányfő tölt be alelnöki pozíciót a konzervatív pártszövetségben.

Munkacsoportot hoztak létre a jövőbeli világjárványok elleni összehangolt fellépésre a G20-csoport pénzügyi és egészségügyi miniszterei Rómában. A 19 legfejlettebb államot és az Európai Uniót tömörítő csoport miniszterei vállalták, hogy intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen.

Hatékony intézkedéseket kért a jövő héten kezdődő nagy-britanniai klímacsúcs résztvevőitől Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint az éghajlatváltozás okozta válság ellen radikális döntésekre is szükség lehet.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×