eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Soron kívüli oltás a tanároknak? - a nap hírei

A korlátozó intézkedések fenntartását kéri a kormány a parlamenttől, az ellenzék elutasítja az indítványt. Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Újabb 85 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon.

A járványügyi szakértők szerint indokolt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések további fenntartása – jelentette ki Völner Pál igazságügyi államtitkár az országgyűlésben, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat vitájában. Az MSZP szerint ugyanakkor amit a kormány csinál, nem válságkezelés, hanem annak elmélyítése, és ehhez felelős politikai erő nem adhat hozzájárulást. A DK úgy látja, hogy a kabinet elvesztette az ellenőrzést a járvány második hulláma felett. A Jobbik szerint az eddigi felhatalmazást a Fidesz a túlhatalmának további kiépítésére használta. Az LMP szerint is visszaélt a kormány a felhatalmazással.

Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Gémesi György, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: a kabinetnek vissza kell adnia azt a pénzt, amivel a helyhatóságok eddig gazdálkodtak, hogy a települések lakói biztonságban tudják a mindennapjaikat élni. Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a következő napokban az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is egyeztetnek a kormányzattal.

Egy nap alatt újabb 823 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. Maghalt 85 többségében idős, krónikus beteg. 3979 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 77 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 390 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 13 ezer 800-at.

Megérkeztek az első kínai vakcina-szállítmányok Magyarországra, ezzel már öt típusú vakcina áll majd rendelkezésre - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a kínai oltóanyag engedélyezés előtti vizsgálatát megkezdte a népegészségügyi központ.

A pedagógusok soron kívüli beoltását követeli a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt főpolgármester-helyettese szerint ha nem oltják be soron kívül a tanárokat, akkor a kormány azt kockáztatja, hogy ismét be kell zárni az iskolákat, mivel szakértők szerint egyre több a fertőzött gyermek.

Romániában az utóbbi négy hétben 88 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződések száma az egészségügyi és szociális dolgozók körében. Az oltási kampány országos felelőse hangsúlyozta: a feliratkozott mintegy negyedmillió romániai orvos, asszisztens, nővér és ápoló csaknem 99 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás első, illetve 90 százaléka a vakcina mindkét adagját.

Hollandiában az éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a kormányt az illetékes hágai bíróság. A törvényszák azzal indokolta ítéletét, hogy a korlátozás sérti a mozgás és a magánélet szabadságához való jogot. A holland kormány fellebbez az ügyben, és olyan törvényt dolgoz ki, amely jogi alapot ad a kijárási tilalom elrendelésére.

Áprilisban kapják meg bértámogatásukat a háziorvosok, a fogorvosok és az asszisztenseik - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a béremelési programnak köszönhetően két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az orvosok bére.

Nőtt a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a negyedik negyedévben, 1,1 százalékkal haladta az előző negyedévit. Az adat meglepetést jelent, elemzők ugyanis 0,4 százalékos csökkenést vártak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

Olaszországban parlamenti bizalmi szavazásra készül az új kormány. A miniszterelnök szerdán a felsőházban, csütörtökön az alsóházban kér bizalmat. Mario Draghi vázolja programjának főbb pontjait, amelyek között hírek szerint szerepel a koronavírus-járvány visszaszorítása a vakcinázás felgyorsításával, a gazdaság helyreállítása az európai uniós források felhasználásával, a szolidaritás erősítése és a fiatalok felkarolása.

Az Egyesült Államokban keresetet nyújtott be a volt elnök és személyes ügyvédje ellen egy demokrata párti képviselő. A nemzetbiztonsági bizottságot vezető Bennie Thompson lázítással és összeesküvéssel vádolja Donald Trumpot és Rudy Giulianit a Capitolium ostromával összefüggésben. A kereset szerint az elnök és az őt követő szélsőséges csoportok előre kitervelten megfélemlítést és fenyegetést alkalmazva próbálták megállítani az elektori szavazatok hitelesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×