eur:
391.1
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: pixabay

Itt az új vakcinaadag - a nap hírei

Megérkezett az AstraZeneca vakcina első szállítmánya Magyarországra. Napokon belül beadhatják az első Szputnyik vakcinákat. Bérekre, járulékokra is használhatják a vállalkozások a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt.

Megérkezett az AstraZeneca vakcina első szállítmánya Magyarországra, amely mintegy 20 ezer ember beoltására lesz elegendő. A vakcinát a 60 év alatti regisztrált krónikus betegeknél alkalmazhatják. Vasárnapig 1.080 háziorvosi körzetben 10-10 regisztrált, 89 évesnél idősebb állampolgár kaphat védőoltást. Emellett minden háziorvosi körzetből 6-6, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be. Az oltópontokon Pfizer-vakcinát használnak, a háziorvosok pedig Modernát.

Napokon belül beadhatják az első Szputnyik vakcinákat. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az M1-en azt mondta: az orosz védőoltás megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal akár már a jövő héten megkezdheti Magyarország is a vakcinázást. Szentiványi Mátyás úgy vélte: az oltóanyag európai engedélyezése nyár elejére történhet meg.

A védőoltások tömeges beadásával és a szabályok betartásával látja elkerülhetőnek a koronavírus járvány esetleges harmadik hullámát az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a következő hetekben lesz talán a legnagyobb szükség türelemre és bölcsességre. Hangsúlyozta, hogy az óvatlan, hirtelen nyitást elemi érdek elkerülni. Mint mondta: fontos az élet mielőbbi normalizálása, de ez csak a megfelelő védettség kialakítása és egy kedvező járványügyi helyzet mellett lehetséges.

Egy nap alatt újabb 1561 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 96 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Az adatok csaknem megegyeznek a pénteken közöltekkel. 3.601 embert ápolnak kórházban, közülük 298-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 84 ezer körülire csökkent. Eddig csaknem 280 ezer ember kapott védőoltást, közülük több mint 101 ezren már a második dózist is.

Bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre és készletfinanszírozásra is használhatják a vállalkozások a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt - jelentette be Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: a hitelprogram keretösszegét a kormány 100 milliárd forintban határozta meg, a gyorskölcsön lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank. A 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, kamatmentes hitel törlesztését csak három év múlva kell elkezdeni.

Az év végéig elérhető lesz az EXIM Bank kárenyhítő programcsomagja az exportáló magyar vállalatok számára - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus járvány okozta bizonytalanságok miatt tavasszal indult programban eddig több mint ezer magyar vállalkozást segítettek kedvezményes kamattámogatott hitelekkel, összesen 320 milliárd forint értékben.

Minden koronavírus ellen beoltott páciens után ötezer forintos fejpénzt adna a háziorvosoknak az MSZP. A kórházi oltópontokon szolgálatot teljesítők munkáját pedig kötelező túlóradíjjal kompenzálnák. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja katasztrofálisnak nevezte a napokban elindult regisztráció alapú oltás megszervezését.

Szlovákiában újabb negyven nappal meghosszabbította az október elsején bevezetett vészhelyzetet a kormány. Igor Matovic miniszterelnök néhány járványintézkedés hétfőtől hatályos módosítását is bejelentette. Az ország régióinak jelentős része továbbra is fekete besorolású, vagyis hétfőtől ezekben az eddig érvényes kijárási korlátozások maradnak hatályban.

Egy új izraeli gyógyszer napok alatt meggyógyította a Covid-19-betegeket egy tel-avivi kórházban. Lapértesülés szerint a készítmény a koronavírus-fertőzés okozta citokinvihart, az immunrendszer túl heves gyulladásos reakcióját segít megelőzni vagy mérsékelni. Hamarosan megkezdik a gyógyszer következő kísérleti fázisait.

Megkezdődött az ENSZ-ben a főtitkárválasztás folyamata.A világszervezet felkérte tagországait a jelölés benyújtására. António Guterres főtitkár megbízatása december 31-én jár le, januárban bejelentette, hogy jelölteti magát egy második terminusra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×