eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

Képbe került egy francia vakcinagyártó - a nap hírei

Megérkezett a kétféle koronavírus elleni vakcina-szállítmány Magyarországra. Nem változtat az érettségi és a felsőoktatási felvételi időpontján a kormány. Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező és az oda tartó termékek. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Megérkezett a kétféle vakcina-szállítmány Magyarországra - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Az adagok összesen 51 ezer ember beoltására elegendők. Hétfő estig több mint 78 ezer ember kapta meg az oltást, főként egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonok lakói és dolgozói.

A héten újabb vakcinagyártóval, a francia Valneva nevű céggel zárhatja le megbeszéléseit a koronavírus elleni vakcina felvásárlására az Európai Bizottság. A testület hamarosan az amerikai Novavax oltóanyaggyártótól is megrendel 200 millió dózist, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

Egy nap alatt újabb 696 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 128 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 5.005 embert ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma kicsivel több mint 123 ezer.

Nem változtat az érettségi és a felsőoktatási felvételi időpontján a kormány, mindkettőre február 15-ig lehet jelentkezni - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán kiemelte: az írásbeli és a szóbeli vizsgákat is megtartják, bővítették a vizsgák helyszíneit, hogy tartani tudják a maximum 10 fős jelenlétet a termekben.

Megkezdődhet a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése is. Már lehet jelentkezni az ingyenes és önkéntes, antigén gyorstesztre, amelyet a kormányhivatalok szerveznek a hétvégén, 127 mintavételi ponton.

Néhány héten belül eldőlhet, hogy a hazai orvosegyetemek is alapítványi fenntartásba kerülnek-e. A modellváltás lehetőségéről innovációs és technológiai miniszter egyeztetett négy intézmény: a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőjével. Palkovics László azt hangsúlyozta, hogy az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az intézmények ezt kérik.

A sztrájktörvény módosítását sürgeti a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné szerint a jogszabályt harmonizálni kell az alaptörvénnyel. Az érdekképviseleti vezető az InfoRádióban arról beszélt: a sztrájkjogot nem lehet alkalmazni, a Kúria jogerős döntésével a kormánnyal szemben a sztrájkot vállaló munkavállalóknak és a szakszervezeteknek adott igazat.

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező és az oda tartó termékek, mivel az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból és elhagyta a vámuniót is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniát harmadik országnak kell tekinteni. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, ahol továbbra is az unió vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni.

Váltóhamisításért 19 év szabadságvesztésre ítélte Marián Kocner nagyvállalkozót a szlovák legfelsőbb bíróság. Az üzletembert Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának perében tavaly szeptemberben felmentették a felbujtás vádja alól. Ugyancsak 19 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság Pavol Ruskó nagyvállalkozóra. A vád szerint a két férfi társukkal együtt hamis váltókat készített, amelyek alapján 69 millió eurónak megfelelő összeget szereztek.

Megtalálták a búvárok a Jáva-tengerbe zuhant indonéz repülő egyik feketedobozát. A gép szombaton csapódott a tengerbe, fedélzetén 62 emberrel. Az első vizsgálatok szerint a vízbe csapódáskor a hajtómű működött. A belföldi utasszállító a baleset előtt három nappal kapott légialkalmassági engedélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×