eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kilencedszer is módosult az Alaptörvény - a nap hírei

Elfogadta az alaptörvény módosítását a parlament kormánypárti többsége. A legutóbbi adatok szerint csökkent egy nap alatt az új koronavírus-fertőzések és a halálos áldozatok száma Magyarországon. Az Európai Gyógyszerügynökség a tervezettnél korábban dönt a Pfizer/BioNTech vakcinájának engedélyezéséről. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Elfogadta az alaptörvény kilencedik módosítását a parlament kormánypárti többsége. Az új szabályozás szerint a családban az anya nő, az apa férfi. Védi a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, valamint biztosítja a Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben való részesülését. A képviselők az alkotmányba foglalták, hogy a közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése. A jövőben a hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet esetén a kormánynak lesz rendeletalkotási joga.

Módosította a választási törvényt az országgyűlés kormánypárti többsége. Az ellenzék által elutasított változtatást az igazságügyi miniszter az úgynevezett kamupártok elleni fellépéssel indokolta. A már a következő parlamenti választáson alkalmazott új szabályozás alapján országos lista állításához az eddigi 27 helyett 71 egyéni jelöltre lesz szükség - legalább 14 megyében és a fővárosban.

A magyar gazdaság az utóbbi 100 év ötödik legnagyobb visszaesését szenvedi el idén, az előrejelzések azonban jók - jelentett ki a jegybank elnöke. Matolcsy György az MNB online tájékoztatóján hangsúlyozta: Matolcsy György a monetáris tanács utolsó ülése után úgy fogalmazott: a mostani számítások szerint 6 - 6 és fél százalékos zsugorodást hoz a magyar gazdaságnak, a járvány második hulláma önmagában 3 százalékkal vetette vissza a magyar gazdaságot. Előzőleg a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamat 0,6 százalékos szintjén, a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Újabb 1893 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést egy nap alatt a legutóbbi adatok szerint Magyarországon, ez nagyjából fele az egy nappal korábbinak. 107 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 195 ezret. 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma megközelíti a 286 ezret. Az elhunytaké 7237-re emelkedett. Több mint 83 ezren már meggyógyultak.

Szolnokon emelkedik, Szegeden és Debrecenben csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán közzétett 50. heti adatok alapján a legtöbb településen továbbra is stagnál vagy enyhén csökken a koncentráció, ami általában előre jelzi a járvány alakulását. A központ osztályvezetője kedvezőnek nevezte a tendenciát, ugyanakkor a járványvédelmi szabályok folyamatos betartására figyelmeztetett. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján ismét vérplazma adására kérte a koronavírus-fertőzésből felgyógyultakat.

Az Európai Gyógyszerügynökség a tervezettnél egy héttel korábban, már december 21-én dönt a Pfizer/BioNTech vakcinájának engedélyezéséről. A hatóság közölte: hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke reményei szerint az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet. Közben az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatóság azt jelezte, hogy az amerikai fejlesztésű Moderna vakcináját a tervek szerint már napokon belül sürgősséggel engedélyezik az Egyesült Államokban.

Ausztria-szerte befejeződtek a tömeges koronavírus-fertőzés tesztelések kedden. A vártnál jóval kisebb volt a részvétel. A megjelent kétmillió ember között 4200 fertőzöttet találtak. Az osztrák kormány 60 százalékos részvételt remélt, ehhez képest csak kétmillióan mentek el a tömeges szűrésre a csaknem kilencmillió lakosú országban. Ez alig haladja meg országosan a 20 százalékot. Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is.

A csapvíz minőségének javításáról fogadott el irányelvet az Európai Parlament. Az uniós képviselők által megszavazott dokumentum szerint szigorítani kell a szennyező anyagok határértékeit ahhoz, hogy az emberek a palackozott helyett inkább a csapvizet válasszák. A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a középületekben ingyen lehessen csapvizet fogyasztani, és lehetőség szerint a vendéglátóhelyek is legfeljebb csak alacsony felszolgálási díjat számoljanak fel ezért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×