eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hétfőn döntenek a karácsonyi járványszabályokról – a nap hírei

Hétfőn várható döntés az ünnepi időszakot érintő szabályozásokról. A jövő héttől indul el az a honlap, amelyen bárki regisztrálhat a koronavírus elleni védőoltásra. Az ünnepi időszakra tekintettel már a napokban megérkeznek a nyugdíjak. A nap legfontosabb hírei.

Hétfőn várható döntés arról, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre és milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket – közölte a Facebookon a miniszterelnök. Orbán Viktor, miután járványügyi szakemberekkel egyeztetett, a videóban arra hívja fel a figyelmet: jövő pénteken lejárnak a korábban meghozott korlátozó intézkedések, legkésőbb hétfő reggel az operatív törzs ülésén döntéseket szeretnének hozni. Azt hangsúlyozta: az ezzel kapcsolatos konzultációkat már elindították, pénteken és szombaton pedig folytatódnak az egyeztetések.

Hamarosan elindul a vakcina-előjegyzési kampány – jelentette be a kormányinfón Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nyugdíjasok levelet kapnak, a regisztrációs lapot díjmentesen küldhetik majd vissza. A jövő héttől elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap, amelyen bárki regisztrálhat. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltás beadatása csak önkéntes alapon történhet, az oltás államilag szervezett lesz. A tárcavezető közölte: két újabb oltóanyaggyártó vett nyilvántartásba magyar igényeket.

Sokkal erőteljesebbnek nevezte a koronavírus-világjárvány második hullámát a tavaszi első szakaszhoz képest az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén közölte: az eddig elhunytak aránya a második szakaszban csaknem 85 százalékos volt. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok hangsúlyozta: nincs olyan kapacitás-, vagy eszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést.

Ha nem lesz változás, akkor a jövő heti uniós-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök megvétózza az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: minden tagállamnak van joga a vétóhoz. Hozzátette azt is: Magyarország egyetlen fillértől sem esik el, ha nem lesz megállapodás, mert hitelt felvenni önállóan is lehet, a hétéves költségvetésről pedig előbb-utóbb lesz megállapodás.

Közben Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy valamennyi tagállam helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni helyreállítást szolgáló alapot.

Az Európai Unió Bíróságának el kell utasítania az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet - ismertette az ügyben vizsgálódó főtanácsnok álláspontját a luxemburgi székhelyű bíróság. Michal Bobek úgy ítélte meg, hogy a magyar kereset befogadható ugyan, de azért kell elutasítani, mert nem megalapozott az Európai Parlament eljárási szabályzatára való hivatkozás. Varga Judit igazságügyi miniszter erre reagálva közölte: a kormány szerint a főtanácsnok véleménye ellenére is egyértelmű, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása jogsértő módon történt.

Cselekvési tervet terjeszt elő az Európai Bizottság a demokrácia erősítésére. Vera Jourová, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a stratégia brüsszeli bemutatásakor azt mondta: a szabad és tisztességes választások támogatásával, a média szabadságának és sokszínűségének erősítésével, valamint a hamis hírek visszaszorításával szeretnék a célt megvalósítani. Hozzátette: a bizottság célja, hogy Európa-szerte erősítse az állampolgárok szerepvállalását és ellenállóbb demokráciákat alakítson ki.

A koronavírus miatt megbetegedett pedagógusok teljes táppénzének haladéktalan kifizetését, a táppénzszabályok egyszerűsítését, és a téli szünet azonnali előrehozását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet a miniszterelnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és a köznevelési államtitkárnak címzett nyílt levelet. Ebben úgy vélik: a kieső két hetet június 16-ától 30-áig lehetne bepótolni.

Decemberben korábban érkeznek a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj. A Miniszterelnökség közölte: a havi ellátást a bankszámlákra minden hónap 12-én utalják, a karácsony miatt viszont már a napokban megkapják az érintettek. Januártól a nyugdíj összege 3 százalékkal lesz magasabb, egy átlagos összegű ellátásban részesülő nyugdíjas ezzel - valamennyi ellátást figyelembe véve - 4300 forinttal kap majd többet.

Az angol tisztifőorvos-helyettes szerint csaknem minden halálesetmegelőzhető a legveszélyeztetettebbek koronavírus elleni beoltásával. Jonathan Van-Tam a BBC- közszolgálati televízióban a lakosság kérdéseire válaszolva kijelentette: ehhez az is szükséges, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű vakcina kerüljön forgalomba.

A bukaresti kormány után a román legfelsőbb védelmi tanács is jóváhagyta a koronavírus elleni oltási stratégiát. Klaus Iohannis államfő szerint az oltás biztos, hatékony, megfelel a legszigorúbb európai követelményeknek, beadatása pedig önkéntes, és előjegyzésen alapul. Úgy vélte: a lakosság tömeges oltása jövő nyárig eltarthat.

Moszkvában pénteken kezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása. Az orosz főváros polgármestere bejelentette: először az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások iratkozhatnak fel, de a hatóságok hamarosan tovább bővítik majd a listát.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×