eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Amit minden adózónak tudnia kell - a nap hírei

Egy nap alatt 5203 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, 91 ember halt bele a betegség szövődményeibe. Adóváltoztatásokról, a közműcsatlakozás és az elektronikus nyilvántartások könnyítéséről is döntött az Országgyűlés. Ezer milliárd forintra emelte a Növekedési hitelprogram Hajrá! Keretösszegét az MNB. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Egy nap alatt 5203 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 91 többségében idős, krónikus beteg halt bele a betegség szövődményeibe. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 115 ezret.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arra kérte a betegségből meggyógyultakat, hogy adjanak vérplazmát. Beszámolt arról is, hogy a szennyvízvizsgálatok ismét a koronavírus örökítőanyagának növekedését mutatják több nagyvárosban, így ott a fertőzöttek számának növekedése várható. Szólt arról is, hogy a fertőzöttek és a halottak számát tekintve Magyarország a középmezőnyben van Európában.

Korlátozott számban még az idén megkezdődhet a koronavírus-oltások beadása - mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a leendő koronavírus elleni vakcinát átfogó ellenőrzésnek vetik alá, hogy biztonságos és hatékony szerhez jusson a lakosság. Szólt arról is, hogy a vakcináció megkezdése nem jelenti a járványügyi szabályok enyhítését.

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítenek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésben a szűrőbuszoknál és szűrőpontokon. A szervezet közölte: a munkához további önkéntesek jelentkezését várják.

Jövőre már az adóhatóság készíti a vállalkozások áfabevallás-tervezetét és szedi be gépjárműadót, adómentes lesz a pálinka bérfőzés és emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-módosítás szerint a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető. A kisvállalati adó árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa pedig 6 milliárd forintra nő.

A Ház elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot is. Az új szabályok a szaktárca szerint kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket hoznak. A jogszabályban három működési formát rögzítettek: a mezőgazdasági őstermelőt, az őstermelők családi gazdaságát és a családi mezőgazdasági társaságot.

A parlament könnyített a lakossági közműcsatlakozás szabályozásán is. A döntés értelmében a szolgáltató hallgatása beleegyezésnek minősül a csatlakozási tervek elfogadtatásakor. Így már nem a fogyasztónak kell a tervek megfelelőségével kapcsolatos igényével a hatósághoz fordulnia.

Megújulnak az elektronikus nyilvántartások is, ami a személyi adat- és lakcímnyilvántartáshoz, a közúti közlekedési és a hozzá kapcsolódó nyilvántartásokhoz, valamint a személyazonosítást lehetővé tevő okmányok nyilvántartásához kapcsolódó informatikai rendszereket érinti.

A klímavédelmi jogszabályokon is módosított az Országgyűlés. Ez bevezeti azt az uniós változtatást is, amellyel Magyarország hozzájárul a tagállamok által 2021-től 2030-ig kötelezően teljesítendő éves kibocsátás-csökkentések eléréséhez az EU emissziókereskedelmi rendszerén kívüli ágazatokban.

A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás, a járvány nem befolyásolja a projektet - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János azt mondta: a létesítési engedélyt 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia-hivatal, a földmunkák engedélye tavaszra várható.

Ezer milliárd forintra emelte a Növekedési hitelprogram Hajrá! Keretösszegét az MNB. A jegybank a monetáris tanács kamatdöntő ülése után közölte: a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. A testület 6 tized százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó sem változott.

Csökkent az államháztartás hiteligénye a harmadik negyedévben. A jegybank közlése szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 545 milliárd forintra, a GDP arányában 4,4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévi 1.094 milliárd forintról, amely a GDP arányában 10,6 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×