INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

koronavírus

napinfo

könyv

Fél Európa keze a vészjelző gombon - napi hírösszefoglaló

InfoRádió

Folyamatosan és erőteljesen emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Meghosszabbította a törlesztési moratóriumot az Országgyűlés. Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Folyamatosan és erőteljesen emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. A tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. A reggeli adatok szerint egy nap alatt 38 ember halt meg, 989 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést. Az országos tisztifőorvos. szerint a szám azonban valószínűleg magasabb, mert informatikai hiba miatt nem mindenhonnan érkeztek be az új adatok. Szólt arról is, hogy az őszi szünetben fertőtlenítő nagytakarítás lesz minden nevelési, oktatási intézményben.

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni - figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert hangsúlyozta: ilyen tevékenységről az önkormányzat mindig előzetes értesítést küld.

Megfertőződött a koronavírussal Varga Judit igazságügyi miniszter. Ezt a tárcavezető közölte közösségi oldalán. Bejegyzésében azt írja, hogy jelenleg enyhe légúti tünetei vannak és a mai naptól a családjával együtt házi karanténban tartózkodik, otthonról dolgozik, kormányülésen nem vesz részt.

Már tíz koronavírus elleni vakcina tart a klinikai vizsgálatok harmadik fázisánál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Holchacker Péter hangsúlyozta: rövidült az előállítás ideje, de a vírus azonosításától számítva beletelik még egy-másfél évbe, míg elérhető közelségben lesznek a biztonságos és hatékony védőoltások. Lehetségesnek nevezte, hogy akár már a következő hónapokban megkaphatja néhány készítmény az Egyesült Államokban azt az engedélyt, amivel meg lehet kezdeni az emberek oltását a koronavírus ellen.

A Pénzügyminisztérium szerint több mint 750 ezer embernek segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása, amiről kedden döntött a parlament. A legnagyobb csoportot a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. 2021. június 30-ig emellett nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései.

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az indoklás szerint a jegybank továbbra is elkötelezett az ár- és pénzügyi stabilitás fenntartása mellett. A monetáris tanács kiemelte az egyre szélesebb körű dezinflációs hatásokat.

Megkezdte az egészségügyi járulékkal tartozó ügyfelek tájékoztatását az adóhivatal. A levelet az érintettek a napokban kapják meg. A hatóság nemcsak a kötelezettség kezdetéről, hanem a megszűnéséről is értesíti az érintetteket. Így például, ha valakinek a jövőben lesz munkaviszonya vagy egyéb jogcímen jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, a fizetési kötelezettség automatikusan megszűnik.

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A tervek szerint a programok nagy része ingyenes lenne és a szakmai egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak. 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur.

Az európaiak többsége nagyobb uniós költségvetést tartana jónak a koronavírus-járvány elleni fellépéshez. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka növelné a büdzsét. Az Európai Parlament felmérése alapján a válaszadók 39 százaléka arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány már hatással van jövedelmének alakulására. Magyarországon a válaszadók 48 százaléka válaszolt így.

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el két olasz tartományban, Lombardiában és Campaniában a koronavírus-járvány miatt. Este 11 órától reggel ötig érvényes a korlátozás a következő három hétben. Az éjszakai tilalom részleteit szerdán közlik az önkormányzatok és a prefektúrák egyeztetése alapján.

Saját hatáskörben elrendelte a brit kormány a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén. A kabinet azután döntött így, hogy nem sikerült megegyezni a helyi vezetéssel. Boris Johnson miniszterelnök elmondta: a legmagasabb készenléti fokozat pénteken nulla órától lép életbe.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018