eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fél Európa keze a vészjelző gombon - napi hírösszefoglaló

Folyamatosan és erőteljesen emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Meghosszabbította a törlesztési moratóriumot az Országgyűlés. Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Folyamatosan és erőteljesen emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. A tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. A reggeli adatok szerint egy nap alatt 38 ember halt meg, 989 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést. Az országos tisztifőorvos. szerint a szám azonban valószínűleg magasabb, mert informatikai hiba miatt nem mindenhonnan érkeztek be az új adatok. Szólt arról is, hogy az őszi szünetben fertőtlenítő nagytakarítás lesz minden nevelési, oktatási intézményben.

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni - figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert hangsúlyozta: ilyen tevékenységről az önkormányzat mindig előzetes értesítést küld.

Megfertőződött a koronavírussal Varga Judit igazságügyi miniszter. Ezt a tárcavezető közölte közösségi oldalán. Bejegyzésében azt írja, hogy jelenleg enyhe légúti tünetei vannak és a mai naptól a családjával együtt házi karanténban tartózkodik, otthonról dolgozik, kormányülésen nem vesz részt.

Már tíz koronavírus elleni vakcina tart a klinikai vizsgálatok harmadik fázisánál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Holchacker Péter hangsúlyozta: rövidült az előállítás ideje, de a vírus azonosításától számítva beletelik még egy-másfél évbe, míg elérhető közelségben lesznek a biztonságos és hatékony védőoltások. Lehetségesnek nevezte, hogy akár már a következő hónapokban megkaphatja néhány készítmény az Egyesült Államokban azt az engedélyt, amivel meg lehet kezdeni az emberek oltását a koronavírus ellen.

A Pénzügyminisztérium szerint több mint 750 ezer embernek segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása, amiről kedden döntött a parlament. A legnagyobb csoportot a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. 2021. június 30-ig emellett nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései.

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az indoklás szerint a jegybank továbbra is elkötelezett az ár- és pénzügyi stabilitás fenntartása mellett. A monetáris tanács kiemelte az egyre szélesebb körű dezinflációs hatásokat.

Megkezdte az egészségügyi járulékkal tartozó ügyfelek tájékoztatását az adóhivatal. A levelet az érintettek a napokban kapják meg. A hatóság nemcsak a kötelezettség kezdetéről, hanem a megszűnéséről is értesíti az érintetteket. Így például, ha valakinek a jövőben lesz munkaviszonya vagy egyéb jogcímen jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, a fizetési kötelezettség automatikusan megszűnik.

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A tervek szerint a programok nagy része ingyenes lenne és a szakmai egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak. 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur.

Az európaiak többsége nagyobb uniós költségvetést tartana jónak a koronavírus-járvány elleni fellépéshez. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka növelné a büdzsét. Az Európai Parlament felmérése alapján a válaszadók 39 százaléka arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány már hatással van jövedelmének alakulására. Magyarországon a válaszadók 48 százaléka válaszolt így.

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el két olasz tartományban, Lombardiában és Campaniában a koronavírus-járvány miatt. Este 11 órától reggel ötig érvényes a korlátozás a következő három hétben. Az éjszakai tilalom részleteit szerdán közlik az önkormányzatok és a prefektúrák egyeztetése alapján.

Saját hatáskörben elrendelte a brit kormány a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén. A kabinet azután döntött így, hogy nem sikerült megegyezni a helyi vezetéssel. Boris Johnson miniszterelnök elmondta: a legmagasabb készenléti fokozat pénteken nulla órától lép életbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×