eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lekötött 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát az Európai Bizottság - Hírösszefoglaló

Augusztus elsejétől a Magyarországra érkezőknek maguknak kell fizetniük a karantént kiváltó koronavírus-teszteket.

Augusztus elsejétől a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek maguknak kell fizetniük a karantént kiváltó koronavírus-teszteket. Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1-en elmondta: aki mentesülni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 30.500 forint lesz a mintavétel és a vizsgálat. Az eredménykiadásra alapvetően 24 órán belül sor kerül, de a szombati vizsgálat, illetve az aznapi eredménykiadás feláras, 45.570 forint.

Újabb 21 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel az aktív fertőzöttek száma 556-ra nőtt, újabb halálos áldozat továbbra sincs. *A járvány kezdete óta 4505 embernél azonosították a vírust, 596-an haltak bele a betegségbe.

A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány elleni tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: nincs még vakcina, ezért egyelőre nem lehet a koronavírustól megszabadulni, szavai szerint ha rosszul élünk vele együtt, akkor annak meglesznek a következményei. A miniszterelnök kitért arra is, hogy Magyarország a gazdasági védekezésnek egy speciális változatát alakította ki a legfontosabb eltérésnek a beruházások nagy összegű támogatását nevezte.

A Gellért-hegyi sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát - mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint a másfél milliárd forintos beruházás 2024-ben fejeződhet be és évi egymilliárdos nyereséget termelhetne. A sikló a Dunától nem messze, a Hegyalja útnál, a Gellért-hegy lábától indulna. A jármű óránként mintegy 900 embert szállítana.

A kormány több mint 350 millió forintot különített el a Budai fonódó villamoshálózat fejlesztésére. A pénzből a Szent Gellért tér és a Budafoki út közötti szakasz terveit véglegesíthetik. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója arra számít, hogy a tervek nagyjából másfél év múlva kerülhetnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé. A villamos vonalát a Déli Körvasút terveihez és új Nádorkert vasúti megállójához illesztik majd.

Mintegy két és fél milliárd forint kártérítést kell majd kifizetniük a biztosítóknak a júliusi viharok miatt az eddig benyújtott csaknem 20 ezer kérelem alapján. A MABISZ szerint az idei kárkifizetések meg fogják haladni az elmúlt két évét.

Az Európai Bizottság lekötött a Sanofi francia gyógyszergyártónál 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát a tagállamok részére. A brüsszeli testület hozzátette, hogy több más gyógyszergyártóval is "előrehaladott tárgyalások" folynak hasonló megállapodásról. A Sanofinál úgy számolnak, hogy 2021-ben kaphatják meg az oltóanyag árusításához szükséges engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×