eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Házakra, autókra dőltek fák a viharos szélben - Hírösszefoglaló

Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához. Az ellátásbiztonság növelését nevezte a nemzeti energiastratégia egyik céljának az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Országszerte már több mint négyszáz esetben riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károkhoz. Két ember megsérült. Dóka Imre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Pest megyében és a fővárosban volt szükség. Mintegy 100 épületben, köztük 10 közintézményben keletkeztek károk, a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, villanyvezetékeket szaggatott le. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, lehetőség szerint ne parkoljon fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett kellő figyelemmel közlekedjen.

Megdőlt a napi országos szélrekord. A János-hegyen óránként 124 kilométeres széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kab-hegyen 120, Sopron Kuruc-dombon 111 kilométer per órás szél fújt. Az eddigi rekordot, 114,8 kilométer per órás sebességgel 2005-ben Balatonőszödön rögzítették. A északi-északnyugati szél méteres hullámokat korbácsolt a Balaton déli partvonalánál.

Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg - erősítette meg a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János elmondta: mind a hét Vuhanból kimenekített magyar állampolgár, illetve a korábban egyénileg hazatért egyetemista is jól van. Valamennyiüket két hétig karanténban tartják és további vizsgálatokat végeznek el rajtuk a Szent László Kórházban. Az osztályvezető főorvos megerősítette, hogy a ferihegyi repülőtéren elkülönített kínai nő is jobban van már, és nála sem észlelték a tüdőgyulladás tüneteit.

Jobb információ-megosztást sürgetett az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója az új koronavírusról. A WHO nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába, hogy segítsenek ottani kollégáiknak. A szervezet szájmaszkokat, kesztyűket és védőöltözéket juttat el 24 országba, valamint 250 ezer tesztfelszerelést a diagnosztizálás felgyorsítására.

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a rákellenes világnap alkalmából tartott tájékoztatón hangsúlyozta: a labordiagnosztika és a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz. Hozzátette: Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

Szerdán érkezik a számlákra a rendőrök emelt fizetése, a januári döntés 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozót érint. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a 10 százalékos illetménykiegészítésnek megfelelő juttatást mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a szolgálatok és a büntetés-végrehajtás hivatalos állományában dolgozók kapják meg. Kontrát Károly jelezte, az idei béremelésre a kormányzat 34 milliárd forintot fordít. A mostani béremelés a 2015-ben megkezdett rendvédelmi életpályaprogram folytatása.

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülése után elmondta: a közteher egyszerűsítésével tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei. Hozzátette: az iparűzési adó jelentősen érinti az önkormányzati bevételeket, tavaly 827 milliárd forint folyt be ebből az adónemből, ezért egyeztetést kezdenek a helyhatóságokkal a javaslat részleteiről.

Az ellátásbiztonság növelését nevezte a nemzeti energiastratégia egyik céljának az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Kaderják Péter az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy az ország minél több forrásból szerezze be az energiahordozókat. Az importfüggőség mérséklésében jelentős szerepe lehet az energiahatékonysági beruházásoknak, amelyeknek köszönhetően negyedével, ötödével csökkenhet a hazai fogyasztás. Az államtitkár kitért arra is, hogy a villamosenergia-termelésben a jövőben növelni kell a biomassza-és a napenergia-felhasználást.

A jövő év második felében nyílik meg a Magyar Zene Háza - közölte a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László az épület keddi sajtóbejárásán elmondta: elérte legmagasabb pontját a tartószerkezet, a térszint alatti terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák. Hangsúlyozta: az egykori Hungexpo irodaházak helyén egyedülálló komplexitású zenei központ jön létre. Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban kiemelte: a szinte zéró emissziós épület fűtését 120 talajszonda, hűtését pedig távhűtés fogja biztosítani, amelyet a városliget műjégpálya szolgáltat majd.

Sikeres a felső-tiszai hulladékmentesítő infrastruktúra. A munkagépláncot ma (kedd) alkalmazták először élesben először, és a terveknek megfelelően állja útját a Felső-Tiszán Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek. Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a berendezés délutánig több mint 200 köbméter, mintegy 60 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot fogott fel és mindaddig dolgozik a szakaszon, amíg az ilyen összetételű uszadékot észlelik a Felső-Tiszán. Az 1,3 milliárd forintból megvalósított projektet tavaly ősszel adták át.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×