eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elkészítették a győri gyermekgyilkosság miatt szükségesnek tartott jogszabály-módosításokat - Hírösszefoglaló

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a 2022-es választásokig az ellenzéknek bizonyítania kell kormányzó-képességét. Minden eddiginél ambiciózusabb közösségi közlekedési fejlesztést tart szükségesnek a Budapest Fejlesztési Központ leendő vezetője.

Elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosításokat az Igazságügyi Minisztérium a győri gyermekgyilkosság után elrendelt kormányzati vizsgálat eredményeként. Varga Judit tárcavezető a közösségi oldalán bejelentette: társadalmi egyeztetést indít a jogalkotási folyamat átláthatóvá tételéért.

Aggódik a gyöngyöspatai kártérítésekkel összefüggésben kialakult vita miatt a nemzetiségi ombudsman-helyettes. Szalayné Sándor Erzsébet közleményében úgy értékelte, hogy a kialakult helyzet akaratlanul is erősítheti a többségi társadalomban meglévő roma-ellenes sztereotípiákat és elősegítheti az indulatok felerősödését is.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a 2022-es választásokig az ellenzéknek a településeken azt kell bebizonyítania, hogy képes kormányozni. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az ellenzéki polgármesterek várakozáson felül jól teljesítettek az október 13-i megválasztásuk óta eltelt 100 napban.

A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria. A főpolgármester a kultúra napja alkalmából bejelentette: az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi épületének felújítása. Karácsony Gergely hozzátette: a Bálna kulturális központ eladása miatt hontalanná vált és méltatlan helyzetbe került Budapest Galéria akár már az év második felében megkezdheti a működést új helyén.

Március végéig a kormány elé kerül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat finanszírozási terve. Maróth Miklós, a hálózat elnöke megállapodott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel abban, hogy többéves keretmegállapodásban rögzítik az intézményfenntartási, a kutatási, valamint a közcélú tudományos feladatok ellátásának finanszírozását.

A vidék gazdasági erejének növelését nevezte kiemelt feladatnak az agrárminiszter. Nagy István a 38. AGROmashEXPO és a 10. AgrárgépShow megnyitóján hangsúlyozta: a jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelés iránya határozza meg a mezőgéppiac alakulását, ezért fontos a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztése.

Minden eddiginél ambiciózusabb fejlesztést tart szükségesnek a közösségi közlekedés terültén a Budapest Fejlesztési Központ leendő vezérigazgatója. Vitézy Dávid úgy vélte: óriási potenciál van minden olyan tömegközlekedési szolgáltatás fejlesztésében, amely az agglomerációból való ingázást szolgálja.

Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas légi járművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson. A magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett szerkezet bemutatóján Palkovics László innovációs miniszter a klímavédelem egyik alapjának nevezte a hidrogéngazdaságot.

Március másodikán elindul az azonnali fizetések rendszere, a tesztelések alapján sikeres indulással számol a Magyar Bankszövetség. Az új rendszerben a 10 millió forint alatti utalások 5 másodpercen belül teljesülni fognak. Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a rendszer új pénzforgalmi korszakot hoz a magyar gazdaságba.

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és az összes beteg száma 440-re emelkedett.

Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány. A baloldali kabinet három hónapon belül benyújtja a madridi törvényhozásnak a klímaváltozásról és energetikai átmenetről szóló törvényjavaslatot, amely rendelkezik az üvegházhatású gázok kibocsátásnak megszűntetéséről harminc éven belül, illetve arról, hogy a villamosenergia-termelés 100 százalékban megújuló forrásokból történjen 2050-re.

Olaszországban bejelentette lemondását a kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom elnöke. Luigi Di Maio szükségesnek nevezte, hogy a mozgalom pártként működjön a jövőben. Hozzátette, hogy a szervezetből nem lép ki, és megtartja a külügyminiszteri tárcát.

A londoni parlamentben lezárult a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő törvény tárgyalása. A jogszabály II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával hamarosan életbe lép.

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik tagja. A 77 éves művész évek óta súlyos demenciával küzdött. Terry Jones ott volt a társulat alapítói között, rendezőként az ő nevéhez fűződik a Brian élete című film, illetve Terry Gilliammel együtt alkották meg a Gyalog-galoppot is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×