eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb munkavállalói csoport béremelését jelentette be a kormány - a nap hírei

Felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését a kormány. Emelkedik a kormányhivatali dolgozók illetménye. Ukrajnába küldi a lelőtt utasszállító feketedobozait Irán. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését a kormány. Völner Pál igazságügyi államtitkár közölte: a miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már megszületett a hivatalos határozat. Megismételte a kabinet álláspontját, amely szerint a kártérítési perek indítása tudatos visszaélés a joggal.

Emelkedik a kormányhivatali dolgozók illetménye. A magasabb fizetést áprilistól, január 1-jéig visszamenőleg kapják majd meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok ügyintézői és tisztviselői. A bérek átlagosan 18 százalékkal emelkednek, de azokban a térségekben, ahol kiélezett a munkaerőpiaci verseny, a növekedés meghaladhatja a 35 százalékot.

A valós inflációs adatokat kötelezően követő nyugdíjemelés rendszerének visszaállítását követeli a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt közleménye szerint a friss inflációs adatok alapján az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapokban. Ez pedig különösen a nyugdíjasokat sodorja egyre nagyobb bajba.

A kormány céljának nevezte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek. Novák Katalin hangsúlyozta: el kell érni, hogy a négyezer magyar cukorbeteg gyermek teljes értékűen részt tudjon venni a köznevelésben és a közétkeztetésben.

Az idén is biztosítja a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást. Ebben az évben 40.250 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat.

Az agrárminiszter szerint tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához. Nagy István Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon kiemelte: az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Elhunyt Makkai Ádám költő, nyelvész, műfordító; 84 éves volt. Makkai Ádámot 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, illetve a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért. 2016-ban megkapta a Kossuth Nagydíjat.

A romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor a pártja fennállásának 30. évfordulóján rendezett kolozsvári ünnepségen kiemelte: a magyar közösség ma már jobb helyzetben van, mint 30 éve, de a felszámolására és az asszimilációjára irányuló kihívások miatt továbbra is küzdeni kell a megmaradásért.

Ukrajnába küldi a lelőtt utasszállító feketedobozait Irán. A teheráni légügyi hatóság illetékese jelezte: az iráni, ukrán, francia, kanadai és amerikai szakértők közösen próbálják kinyerni az adatokat a berendezésekből. A Teheránból Kijevbe tartó ukrán gépet január 8-án tévedésből lőtte le az iráni légvédelem. A katasztrófában 176-an vesztették életüket.

Újabb szoftverhibát talált a Boeing a 737 MAX típusú gépein. Ezt a típust éppen egy másik szoftverhiba miatt vonták ki tavaly márciusban átmenetileg a forgalomból két utasszállító katasztrófája után. A gyártó most azt közölte: egy olyan programmal is gondok vannak, ami nyugtázza, hogy jól működnek-e a gép kulcsfontosságú rendszereinek működését figyelő monitorok.

Ausztrália keleti részén áradásokat okoznak a három napja kezdődött kiadós esőzések, heves zivatarok. Az északkeleti Queensland egyes részein lakott területek kerültek víz alá, számos országút vált járhatatlanná. A tűzoltóság abban reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot. Ausztráliában a szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvészben 29 ember halt meg és több mint kétezer lakóépület megsemmisült.

Nagy-Britanniában lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő. A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a továbbiakban a házaspár egyik tagja sem lát el hivatalos feladatokat a királyi családban és nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×