eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Újabb munkavállalói csoport béremelését jelentette be a kormány - a nap hírei

Felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését a kormány. Emelkedik a kormányhivatali dolgozók illetménye. Ukrajnába küldi a lelőtt utasszállító feketedobozait Irán. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését a kormány. Völner Pál igazságügyi államtitkár közölte: a miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már megszületett a hivatalos határozat. Megismételte a kabinet álláspontját, amely szerint a kártérítési perek indítása tudatos visszaélés a joggal.

Emelkedik a kormányhivatali dolgozók illetménye. A magasabb fizetést áprilistól, január 1-jéig visszamenőleg kapják majd meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok ügyintézői és tisztviselői. A bérek átlagosan 18 százalékkal emelkednek, de azokban a térségekben, ahol kiélezett a munkaerőpiaci verseny, a növekedés meghaladhatja a 35 százalékot.

A valós inflációs adatokat kötelezően követő nyugdíjemelés rendszerének visszaállítását követeli a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt közleménye szerint a friss inflációs adatok alapján az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapokban. Ez pedig különösen a nyugdíjasokat sodorja egyre nagyobb bajba.

A kormány céljának nevezte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek. Novák Katalin hangsúlyozta: el kell érni, hogy a négyezer magyar cukorbeteg gyermek teljes értékűen részt tudjon venni a köznevelésben és a közétkeztetésben.

Az idén is biztosítja a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást. Ebben az évben 40.250 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat.

Az agrárminiszter szerint tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához. Nagy István Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon kiemelte: az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Elhunyt Makkai Ádám költő, nyelvész, műfordító; 84 éves volt. Makkai Ádámot 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, illetve a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért. 2016-ban megkapta a Kossuth Nagydíjat.

A romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor a pártja fennállásának 30. évfordulóján rendezett kolozsvári ünnepségen kiemelte: a magyar közösség ma már jobb helyzetben van, mint 30 éve, de a felszámolására és az asszimilációjára irányuló kihívások miatt továbbra is küzdeni kell a megmaradásért.

Ukrajnába küldi a lelőtt utasszállító feketedobozait Irán. A teheráni légügyi hatóság illetékese jelezte: az iráni, ukrán, francia, kanadai és amerikai szakértők közösen próbálják kinyerni az adatokat a berendezésekből. A Teheránból Kijevbe tartó ukrán gépet január 8-án tévedésből lőtte le az iráni légvédelem. A katasztrófában 176-an vesztették életüket.

Újabb szoftverhibát talált a Boeing a 737 MAX típusú gépein. Ezt a típust éppen egy másik szoftverhiba miatt vonták ki tavaly márciusban átmenetileg a forgalomból két utasszállító katasztrófája után. A gyártó most azt közölte: egy olyan programmal is gondok vannak, ami nyugtázza, hogy jól működnek-e a gép kulcsfontosságú rendszereinek működését figyelő monitorok.

Ausztrália keleti részén áradásokat okoznak a három napja kezdődött kiadós esőzések, heves zivatarok. Az északkeleti Queensland egyes részein lakott területek kerültek víz alá, számos országút vált járhatatlanná. A tűzoltóság abban reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot. Ausztráliában a szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvészben 29 ember halt meg és több mint kétezer lakóépület megsemmisült.

Nagy-Britanniában lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő. A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a továbbiakban a házaspár egyik tagja sem lát el hivatalos feladatokat a királyi családban és nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×