eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Számos pénzügyi változás lépett életbe az új évben - Hírösszefoglaló

Kislány lett az első fővárosi újszülött. Horvátország vette át január elsején az Európai Unió soros elnökségét.

Számos pénzügyi változás lépett életbe az új évben. Már nem fizethetünk a régi tízezresekkel és nem érvényesek az Erzsébet-utalványok sem. Életbe lépett a legalább 4 gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed. Változik a levélfeladás ára a Postánál. Az álláskeresők díjmentes utazhatnak a BKK járművein. 12 százalékra csökkent a kisvállalati adó kulcsa és 5 százalék lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás ÁFA-ja.

Mindannyiunk felelősségének nevezte a teremtett világ megőrzését a köztársasági elnök. Áder János a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében azt mondta: nincs teljes, egészséges emberi élet a természet egészsége, teljessége nélkül. Világszerte ujjongással, könnyekkel, imával fogadták az új évtized beköszöntét.

Kislány lett az első fővárosi újszülött. A gyermek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben jött világra 0 óra 25 perckor. A kislány 3.120 grammal született és az Elvira nevet kapta. Vidéken két helyen is született gyermek éjfél után 1 perccel. Patrik 3.050 grammal, 53 centiméterrel, jött a világra a Zala megyei Kanizsai Dorottya Kórházban. Endre 3.940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született a Bajai Szent Rókus Kórházban.

Az idén is több baleset történt pirotechnikai eszközök miatt szilveszter éjjel. Országszerte 14 ilyen esethez riasztották a mentőket. Őszesesen 3.068 esetet láttak el szilveszterkor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig azt közölte, hogy több mint 50 tüzet okoztak a szilveszteri tűzijátékok. Szilveszter napján összesen 177 segélyhívás érkezett.

Budapesten 190 köbméter hulladékot takarítottak össze a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai a szilveszteri ünneplés után. A társaság dolgozói az óévet búcsúztató közterületi rendezvények helyszínein, továbbá a Kis- és Nagykörúton, valamint az aluljárókban és azok környékén dolgoztak.

Az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt a magyar kormány - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi köszöntőjében a nemzeti közösségek anyanyelvén, így magyarul is megszólalt. Beszédében összefogásra biztatta honfitársait a közöttük lévő különbségek ellenére.

Ukrajna már az európai szabályok szerint, az orosz féllel kötött új megállapodás alapján szállította a gázt Európába. Az új szerződés alapján az első évben az orosz fél legalább 65 milliárd köbméter gáz tranzitját garantálja Ukrajnán keresztül, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméterét.

Horvátország vette át január elsején az Európai Unió soros elnökségét. A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában. 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el a feladatot.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×