eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megerősített szolgálatban a mentők, új intézkedéseket hoz 2020 - a nap hírei

Jövőre életbe lépnek a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai. Kisvárosi fejlesztési javaslatot készít a Települési Önkormányzatok Országos szövetsége. Megerősített szolgálatot tartanak szilveszterkora mentők.

Jövőre életbe lépnek a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai –mondta el a hivatalos Facebook oldalára feltöltött videójában a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a kisvállalati adó 12 százalékra csökken, a reklámadó pedig 0 százalék lesz. A szálláshely áfája a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken. 4 járuléktípus összevonásával és egy megszüntetésével egyszerűbb lesz az adóadminisztráció. A kistelepülésen építkezők 5 millió forintigadó visszatérítést kaphatnak. Az összesen 15 milliárd forintos tőkeemeléssel pedig könnyebben és olcsóbban juthatnak hozzá a beruházási hiteleikheza vállalkozások. Jövőre 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása és 17 milliárd forinttal elindul az öntözésfejlesztési program is. Januártól 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. A munkaadók és a szakszervezetek egyeztetése nem vezetett eredményre, ezért a tavaly aláírt kétéves bérmegállapodásban foglalt emelési mérték lép életbe. Ennek megfelelően a minimálbér bruttó összege 161 ezer forintra nő, a garantált bérminimum pedig 210.600 forint lesz. A minimálbér emelkedésével január 1-től 225.288 forintra nő a gyermekgondozási díj maximális összege, amelyből a családi adókedvezményis érvényesíthető.

Kisvárosi fejlesztési javaslatot készíta Települési Önkormányzatok Országos szövetsége –írja a Világgazdaság. A tervezet az 5 ezernél nagyobb lakosú települések fejlesztését célozza és várhatóan a jövő év első negyedévében készül el. A 180 várost érintő csomag 10-12 évig tartana és évente 300 milliárd forint állami, illetve uniós forrást igényel. A különböző témakörökre munkacsoportokat alakít a szövetség.

Január 1-től több népszerű tarifájában megnöveli az Európai Unióban és az 1-es díjzónában felhasználható mobilinternetes adatkeretet a Telenor. A vállalat szerint több mint félmillió ügyfél jár jól a változással. Vannak, akiknek negyedével is növekszik a roaminghelyzetben elhasználható adatforgalom mennyisége.

Január elsején reggel 6 órakor kezdi meg a szilveszteri ünneplés utáni újévi takarítást a Fővárosi Közterület-fenntartó. A társaság dolgozói a kis-és nagykörúton, valamint az aluljárókban és azok környékén kézi és gépi erővel kezdik meg a takarítást az év első napján. A munkát várhatóan kora délutánra fejezik be. A fővárosban az év első napján a szerdai program szerint szállítják el a kommunális, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékot.

Átlagosan 50 tűzijáték-balesethez riasztják a tűzoltókatszilveszterkor -közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta: a leggyakrabban fenyőfák gyulladnak ki a tűzijátékok miatt. Kitért arra is, hogy a 3-as besorolásútűzijátékokatcsak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között lehet felhasználni. A megmaradt eszközöket 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

Megerősített szolgálatot tartanak szilveszterkor a mentők. Országszerte 500-nál is több mentőautó lesz szolgálatban, ezt éjjel 21 kocsival erősítik meg. A szervezet felhívta a figyelmet a szilveszteri veszélyekre is, kiemelten a közlekedésre, a pirotechnikai eszközök használatára és az alkoholfogyasztásra. Éjjel fagypontkörüli hőmérséklet várható, ilyenkor nő a kihűlés veszélye, főként azoknál, akik jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

Január 11-éig használhatók a 2019-re megváltott éves bérletek. ABudapesti Közlekedési Központelegendő időt akar adni ügyfeleinek a 2020-as jogosultság megvásárlására. A hosszabbítás kiterjed a tanuló és nyugdíjas, illetve a MOL-BUBI bérletekre is. A MÁV-START és a Volánbusz is a meghosszabbított érvényességi idővel fogadja el ezeket a bérleteket Budapest közigazgatási határán belül. A hosszabbítás azonban nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű bérleteket.

Holnaptól nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban. Az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. 2020. január 1-jétől a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lesz, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya pedig 8,2 százalékra nő. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

A házőrizetből Libanonba menekült a japán igazságszolgáltatás elől a Nissan sikkasztással vádolt volt főnöke. Carlos Ghosn-t pénzügyi vétségek miatt 2018. november 19-én vették őrizetbe és előzetes letartóztatásba helyezték. Japánnak Libanon együttműködésére van szüksége kiadatásához, mivel Bejrút és Tokió között nincs ilyen egyezmény.

Nehéz és elhúzódó küzdelemre számít a forradalom győzelméig az észak-koreai elnök. Kim Dzsong Un az állampárt központi bizottságának ülésén beszélt erről. Megfigyelők úgy értelmezika kijelentést, hogy Phenjan nem hajlandó engedményeket tenni a félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalásokon.

Fegyveresek támadtak egy, a nyugat-afrikai Kamerun partjainál horgonyzó görög tartályhajóra. A legénység több tagját elrabolták, egy ember megsebesült. A nyugat-afrikai térségben vannak a világ legveszélyesebb tengeri útjai.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×