eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Békét és megvilágosodást sürgetett karácsonyi üzenetében a pápa - Hírösszefoglaló

A béke és a megbocsátás üzenetét hangsúlyozta a jeruzsálemi érsek a betlehemi éjféli misén. A szeretet, az öröm és az egymásra figyelés jelentőségét méltatták karácsony alkalmából a magyarországi keresztény egyházak vezetői.

Békét és megvilágosodást sürgetett karácsonyi üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a vatikáni Szent Péter-téren elmondott beszédében kijelentette: a mai világban is sötétség uralja a szíveket a személyes kapcsolatokban éppúgy, mint a szélesebb társadalomban, és ez vezet a gazdasági, geopolitikai és ökológiai konfliktusokhoz. A pápa beszélt a világ szenvedés dúlta térségeiről, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

A béke és a megbocsátás üzenetét hangsúlyozta a jeruzsálemi érsek a betlehemi éjféli misén. Pierbattista Pizzaballa beszédében összehasonlította Jézus Krisztus születésének korát és a jelenlegi helyzetet, amelyben, mint mondta: a lakosság nem képes következetesen szembenézni a térség hatalmas gazdasági és társadalmi kihívásaival. Az éjféli misén részt vettek a Palesztin Hatóság vezetői is.

Karácsonykor Isten feltárja előttünk önmagát és beavat minket saját emberségünk titkába is: az ember olyan lény, akinek az élete szeretetből indul és a szeretetbe tart – mondta éjféli miséjén az esztergom-budapesti érsek. A Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás arról beszélt: a betlehemi történet két szálon fut. Egyfelől a születés hétköznapi, nagyon is emberi képét látjuk, másfelől felfedezzük benne az isteni terv megvalósulásának eseményét.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint Krisztus megtalálása valódi örömöt hoz. Bogárdi Szabó István a Budahegyvidéki Református Templomban tartott ünnepi istentiszteleten a boldogság kötelességgé válásával magyarázta a 21. századi ember boldogtalanságát. Hangsúlyozta: Isten karácsonykor megfordíthat mindent a lelkekben, a háború békévé szelídülhet.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint nem szabad elhinni, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból és hogy bármi hatalmasabb nála. Fabiny Tamás a budavári evangélikus templomban tartott karácsonyi istentiszteleten fontosnak nevezte, hogy az ünnepen mindenki észrevegye a kicsiket, a rászorulókat, az esendőket, és lehajoljon hozzájuk.

Gyorsítaná az államadósság csökkentésének ütemét a kormány – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az M1-en célnak nevezte a GDP arányos adósság 60 százalék alá mérséklését. Kiemelte: a magyar gazdasági növekedés az idén elérheti a 4,8 százalékot, amely annak köszönhető, hogy az elmúlt években a hazai gazdaság több lábra állt és magas beruházási rátával működik.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint erősíti Magyarország energiabiztonságát a Török Áramlat kiépítése, mivel így új útvonalon is lehet majd gázt vásárolni. Szijjártó Péter üdvözölte a vezeték szerbiai szakaszának befejezését és kijelentette: Magyarország menetrendszerűen halad a beruházás előkészítő lépéseivel.

Előre be nem jelentett látogatásra Tunéziába érkezett a török elnök. Recep Tayyip Erdogan feltehetően tárgyal a szomszédos Líbiával kötött megállapodásról is, amelynek értelmében líbiai kérésre Ankara katonai kiképzőket és felszerelést küldhet az észak-afrikai országba.

Szíriában több mint 300 négyzetkilométert foglalt vissza a hadsereg Idlíb tartományban. Kedden nyolc polgári személy, közöttük öt gyermek halt meg, amikor az orosz légierő csapásokat mért egy falura, ahol számos menekült él. Az elmúlt két hétben több mint 40 ezren menekültek el a török határ felé.

Hongkongban ismét összecsaptak egymással a demokráciapárti tüntetők és a rendőrök. A demonstrálók több helyen úttorlaszokat emeltek, üzleteket rongáltak meg, gyújtogattak és a rendőrökre támadtak. Rendbontások voltak szenteste is.

Ausztrália délkeleti részén a karácsonykor hullott csapadék ellenére tovább pusztítanak a bozóttüzek. A Sydney környékén élők attól tartanak, hogy a közeli hegységben tomboló két jelentős méretű tűz összeér, és gigantikus kiterjedésűvé nő a napokban várt 45 fokos hőségben. A tűzvész eddig nyolc ember életét követelte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×