eur:
392.34
usd:
367.17
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Véget ért egy 40 napos sztrájk - a nap hírei

Elsősorban az exportnak tulajdonítja a külgazdasági miniszter, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot; Budapesten átadták a városligeti Nagyjátszóteret és a Millennium Házát; Nagy-Britanniában vádat emeltek a bolgár halálkamion sofőrje ellen. Az InfoRádió legfontosabb hírei

A magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya a kivitel növekedésétől függ - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Békéscsabai Kolbászfesztiválon elmondta: az elmúlt két évben 100 milliárd euró felett volt a kivitel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot.

Újabb, kiterjedt ellenőrzéssorozatot indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyében - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap azt írja: 3 országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják a szakemberek, akik a gyártókat is bevonják a folyamatba. A plusz vizsgálatokra azután nyílt lehetőség, hogy az idén Brüsszelben elfogadták a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv módosítását.

A mosonmagyaróvári sortűz 63. évfordulójára emlékeztek a Győr-Moson-Sopron megyei településen. Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: 1956-nak és a sortűznek arra kell emlékeztetnie, hogy a szabadság olyan törékeny dolog, amelyet bármikor elveszthetünk, ha nem vigyázunk rá.

A fővárosban átadták a városligeti Nagyjátszóteret és a Millennium Házát. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta: Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere mintegy félszáz különleges játékelemmel működik a több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben. Hozzátette: több évtized után eredeti pompájában nyílt meg a Liget legrégebbi és legdíszesebb épülete, a Millennium Háza.

Magyar-amerikai együttműködéssel épül újjá Irak legnagyobb keresztény városa. Az első karakosi projekt a Szent György Kereskedelmi Központ helyreállítását tűzte ki célul 330 ezer dollárból. Magyarország a Hungary Helps programon keresztül az elmúlt 3 évben összesen 1,4 millió dollárt adományozott a karakosi szír rítusú katolikus érsekség számára.

Török katonai egységek nyitottak tüzet a szíriai kormánycsapatokra, hogy megakadályozzák azok eljutását a két ország határára. Ankara egyedül akarja ellenőrizni a 30 kilométer szélességű észak-szíriai területet, ahonnan a terroristának tartott kurd fegyveres erőket akarta kiszorítani, illetve több mint egymillió menekültet akar oda visszatelepíteni.

Nagy-Britanniában vádat emeltek annak a kamionnak a sofőrje ellen, amelynek pótkocsijában szerdán 39 ember holttestét találtak meg. Az észak-írországi férfit emberöléssel, valamint bűnszövetségben elkövetett embercsempészettel és pénzmosással vádolják. Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egyet pedig Írországban.

Jóváhagyta a General Motorsszal kötött megállapodást az amerikai autógyártónál működő szakszervezet, ezzel lezárult a 40 napja tartó sztrájk. Az előzetes egyezséget a munkavállalók is elfogadták. A szeptember 16-án kezdődött munkabeszüntetésben 30 üzem vett részt. A sztrájk több mint 2 milliárd dollárjába került az amerikai vállalatnak.

Chilében jelentős kormányátalakítást jelentett be az államfő a több százezres tüntetések hatására. A dél-amerikai országban egy hete tartó demonstrációk gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig. A chileiek az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt folytatták a tiltakozásokat.

Bolíviában megerősítette Evo Morales győzelmét a múlt heti elnökválasztáson a legfelsőbb választási bíróság. Az első forduló végeredménye szerint a hivatalban lévő baloldali elnök a voksok 47,1 százalékát, a második helyen végzett legfőbb kihívója, a konzervatív Carlos Mesa pedig a szavaztok 36,5 százalékát kapta. A bolíviai elnökválasztás legitimitását és az eredmény hitelességét nemzetközi szinten is kétségbe vonják.

Japánban már 8 halálos áldozata van az özönvízszerű esőzéseket követő az áradásoknak és a sárlavináknak. A vihar leginkább Tokiótól keletre tombol. Több helyen szünetel a vasúti közlekedés, több ezer háztartás maradt ivóvízellátás nélkül. A helyzetet súlyosbítja, hogy a térségben egy hónapon belül már a harmadik tájfun pusztít.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×