INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

napinfo

vizes-vb 2019

ukrajna

volodimir zelenszkij

Budapestre jön ismét a vizes vb, Zelenszkij megint nyert - a nap hírei

Infostart

Budapest ismét vizes-vb-t rendezhet, az államfő pártja nyerte az ukrán parlamenti választásokat, Portugáliában az erdőtüzekkel küzdenek. A nap legfontosabb hírei július 21-én.

Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot. Erről a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA döntött a dél-koreai Kvangdzsuban. A magyar főváros 2017-ben Balatonfüreddel közösen rendezte meg a vizes sportágak csúcseseményét. Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos kijelentette: a FINA döntése a bizalomról szól: a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi sportszervezete sokra tartja Magyarországot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a két évvel ezelőtti sikeres rendezés után nem kell új sportlétesítményt építeni, és a rendezési költségeket biztosan meghaladják majd a bevételek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a nemzeti régiókat a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló források elosztásánál. Gulyás Gergely személyesen is aláírta az ezt szorgalmazó európai polgári kezdeményezést, és ezt kérte minden magyarországi párttól és civil szervezettől is. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban azért, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Mind a négy magyar versenyző aranyérmet nyert a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián, Szegeden. A magyar csapat a második legeredményesebbnek bizonyult Kína tanulói mögött. A világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenyén 73 ország 285 középiskolás diákja indult.

Romániában az ombudsman szerint a kisebbségiek diszkriminációját teszi lehetővé az egyetemi felvételi szabályzat, ezért annak módosítását kezdeményezte a bukaresti oktatási minisztériumnál. A múlt hónapban megválasztott Renate Weber azt írta: egyes tanintézetek román nyelvvizsgán ellenőrzik azoknak a felvételizőknek a nyelvi kompetenciáit, akik valamely kisebbség nyelvén végezték a középiskolai tanulmányaikat, holott azokat az érettségi román szóbeli vizsgán már ellenőrizték.

Ukrajnában az exit poll felmérések szerint a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló párt nyerte a parlamenti választást. A Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 44 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform végzett 11,5 százalékkal. Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza, ötödik pedig a Hang nevű tömörülés. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azt mondta: egy gazdasági szakembert látna szívesen a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek nincs politikai múltja.

Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját - közölte a német gazdasági és energetikai miniszter. Peter Altmaier a Welt am Sonntag című lapnak azt mondta: ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita.

Nagy-Britanniában lemond a pénzügyminiszter, ha Boris Johnson lesz következő kormányfő. Philip Hammond azzal indokolta döntését, hogy tudomása szerint a kabinet tagjainak el kellene fogadnia a megállapodás nélküli, rendezetlen Brexit lehetőségét. Boris Johnson többször is kijelentette: ha ő lesz a miniszterelnök, országa a Brexit október 31-ei határnapján akár megállapodás nélkül is kilép az Európai Unióból.

Japánban az exit poll eredmények szerint megtartotta felsőházi többségét a parlamenti választáson Abe Sindzó miniszterelnök kormányzó pártja, illetve koalíciós partnere. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a kormánytöbbség meg tudja-e szerezni az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget. A kezdeményezők az alaptörvénynek azt a rendelkezését változtatnák meg, amely alapján Japánnak nem lehet hadserege, csak az önvédelmét biztosító fegyveres ereje.

Hongkongban ismét több tízezren tüntettek a kiadatással kapcsolatos törvénytervezet, valamint a város Peking-barát kormányzata ellen. A rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozókkal szemben. A demonstrálók egy független bizottság létrehozását is követelték, amely kivizsgálná a rendőrségi intézkedések jogosságát. A tiltakozók szerint a korábbi, milliós megmozdulásokon a hatóságok több alkalommal túlzott erőszakot alkalmaztak.

Portugáliában hatósági vizsgálat indult az erdőtüzek ügyében, mert a rendőrség gyanúsnak találta a tűzvész keletkezésének körülményeit. Az ország középső részén pusztító tűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018