eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Úszóverseny a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Újra vizes-vb lesz Budapesten

Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA döntött a dél-koreai Kvangdzsuban.

A jelenleg is zajló világbajnokság helyszínén a FINA illetékesei úgy határoztak, hogy a 2025-ös vb-nek az oroszországi Kazany adhat otthont, két évvel később pedig ismét a magyar főváros lesz a házigazda.

Budapest - amely tavalyelőtt Balatonfüreddel közösen rendezte meg a vizes sportágak csúcseseményét - Perth (1991, 1998), Róma (1994, 2009), Barcelona (2003, 2013), Fukuoka (2001, 2021) és Kazany (2015, 2025) után a hatodik olyan város lesz, amely két vb-nek is otthon ad.

A végső szavazást megelőző döntő prezentációt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos és Szántó Dávid, a Magyar Úszószövetség nemzetközi vezetője tartotta. A pályázati bizottság társelnökeként jelen volt Wladár Sándor olimpiai bajnok, a MÚSZ elnöke, továbbá a bizottság tagjaként vett részt az eseményen Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Kemény Dénes, szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok vízilabda edző és a munkában részt vett Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is – olvasható a Magyar Úszószövetség és a Fürjes Balázs vezette magyar pályázati csapat hivatalos közleményében.

Kvangdzsu, 2019. július 21.
Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár (j2), Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (b2) és Wladár Sándor olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (b) a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a FINA döntött a dél-koreai vizes világbajnokság helyszínén.
MTI/Kovács Tamás
Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár (j2), Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (b2) és Wladár Sándor olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (b) a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot. MTI/Kovács Tamás

A döntés kapcsán Julio C. Maglione, a FINA elnöke emlékeztetett rá, a magyar főváros a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte két évvel ezelőtt, és semmi kétsége afelől, hogy a bizalmat ismét meghálálja.

Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy

a FINA döntése a bizalomról szól.

A világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi sport szervezete megbízik a magyarokban, megbízik Budapestben, sokra tartja Magyarországot. A siker elsősorban a magyar bajnokok, a magyar sport és Budapest sikere – tette hozzá.

A pályázat során olyan országokkal versenyeztünk, mint Kína, Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia vagy Ukrajna, bár az amerikai Greensboro visszavonta jelentkezését.

„A vizes vb-re tízezrek érkeznek külföldről, tömegével jönnek a tehetős, sokat költő vendégek. Emellett a nagyvilágban százmilliók látják Budapest legszebb arcát a televízióban, újságokban, online felületeken, ami felbecsülhetetlen reklámértékkel bír. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb lesz.

Újra együtt szurkolhatunk a magyar győzelmekért, ami összekovácsolja a nemzetet, erősíti a magyarok önbecsülését és az összetartozást”

– fogalmazott Fürjes Balázs.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×