eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

A NATO jelentőségét hangsúlyozta Orbán Viktor a csatlakozás 20. évfordulóján - Hírösszefoglaló

Az Európai Bizottság titkos migrációs teveinek nyilvánosságra hozatalát követeli Brüsszeltől a kormány. Fődíjat nyert a Monte-Carlói Filmfesztiválon Reisz Gábor Rossz versek című alkotása.

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - jelentette ki a miniszterelnök a NATO-csatlakozás 20. évfordulóján rendezett ünnepségen Lengyelországban. Orbán Viktor kiemelte: a katonai missziókra azért van szükség, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá. Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott az észak-atlanti katonai szövetséghez.

Az Európai Bizottság titkos migrációs teveinek nyilvánosságra hozatalát követeli Brüsszeltől a kormány. A külgazdasági és külügyminiszter azzal összefüggésben beszélt erről, hogy az M1 birtokába került egy tanulmány, amely arról szól, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs csomagja miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehet kötelező az uniós tagállamokra.

Az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben, hogy megvalósuljon Székelyföld autonómiája és Európa valóban a régiók Európája legyen. Németh Zsolt a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen utalt az Európai Bíróság csütörtöki döntésére, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló kezdeményezésével.

Székelyföld területi autonómiáját követelte Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több ezer résztvevője. A tüntetők sürgették az úgynevezett terrorper nyomán bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását, és azzal vádolták a bukaresti kormányt, hogy szándékosan elszegényíti Székelyföldet.

Felkészült a várható sztrájkra a Hankook Magyarország vezetősége. A vállalat ezt azután közölte, hogy az érdekképviselet határozatlan idejű munkabeszüntetést helyezett kilátásba a sikertelen bértárgyalás után. Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke megismételte: az érdekképviselet 18 százalékos bérfejlesztést követel a dunaújvárosi gumiabroncs-gyár minden dolgozójának.

Elnyerte a Monte-Carlói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Reisz Gábor alkotása, a Rossz versek. Ezt az elismerést először kapta magyar film. A Rossz verseket tavaly decemberben mutatták be a hazai mozik, nemrég Torinóban három zsűri díjazta olaszországi fesztiválpremierjén.

A brit külügyminiszter szerint akkor is szükség lehet a brit uniós tagság megszűnésének elhalasztására, ha a londoni alsóház a jövő héten elfogadja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Jeremy Hunt a BBC műsorában nem zárta ki a kilépés elmaradását sem.

Több mint 30 országból voltak halálos áldozatai az etióp fővárosnál történt repülőszerencsétlenségnek. Az etiópiai légitársaság Kenya fővárosába tartó gépe röviddel felszállás után reggel zuhant le Addisz-Abeba közelében. A Boeing 737 fedélzetén tartózkodó 149 utas és 8 fős személyzet nem élte túl a katasztrófát.

Venezuela fővárosában mintegy 20 ezren tüntettek a Maduro-rezsim ellen. A magát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: körútra indul az országban. hogy híveit Caracasba hívja és addig tüntessenek, amíg sikerül elérni Nicolas Maduro menesztését, egy ideiglenes kormány létrehozását és a szabad választások megtartását.

Oroszország több városban ezrek tüntettek az internet szabadságáért. A moszkvai parlament szerdán tárgyalja azt a törvénytervezetet, amely szigorítja az internetszabályozást. Ennek értelmében válsághelyzetben vagy külföldi kibertámadás esetén Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról.

Algéria fővárosában fosztogatták és felgyújtották az ország legrégebbi múzeumát a pénteki kormányellenes tüntetések alatt. Az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma közölte: egyesek az utcán zajló tömegtüntetést kihasználva jutottak be az épületbe, ahol kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el és irodákat gyújtottak fel.

Hollandia partjainál 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz az Északi-tengeren történt konténerhajó-baleset után. A világ egyik legnagyobb teherhajójáról január 2-án 345 konténer sodródott le egy erős viharban. A konténerek egy része a tengerbe zuhanva szétszakadt, tartalmukat Hollandiában és Németországban mosta partra a víz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×