INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

napinfo

matolcsy györgy

mta

Ismét Matolcsy Györgyöt javasolja a nemzeti bank elnöki tisztségére a kormányfő - Hírösszefoglaló

Infostart

Haladéktalan tárgyalásokat sürget a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az innovációs miniszterrel. Teljes egészében támogatássá válhat a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása - hangsúlyozta a családügyi államtitkár.

Matolcsy György ismételt kinevezését javasolja a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére a kormányfő. Orbán Viktor levélben kérte Kövér László házelnököt, hogy intézkedjen a jelölt meghallgatásáról az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt. Matolcsy György 6 évre szóló jegybankelnöki megbízatása március 3-án jár le.

Haladéktalan tárgyalásokat sürget a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az innovációs miniszterrel. A testület azt kérte Palkovics László tárcavezetőtől, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását. Az Akadémia elnökségi ülésének kezdetén a kutatóhálózat MTA-nál maradásáért tüntetett az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Nyílt levélben válaszolt a külföldről hazatérő fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyerteseinek a miniszterelnök. A fiatalok néhány napja arra kérték Orbán Viktort, hogy állítsa le az MTA átalakítását. A kormányfő kiemelte: a kabinet terve az volt, hogy a kutatás-fejlesztés területén is adminisztratív kötöttségektől mentes, felelősségteljesebb és átláthatóbb rendszer jöjjön létre, amelyben a tudományos kutatás szabadsága sem sérül.

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatása olyan kölcsön, amely teljes egészében támogatássá válhat, ha megszületnek a párok gyermekei - jelentette ki a családügyi államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: egy kétgyermekes családnak 22 millió forint juttatást jelenthet a családvédelmi akcióterv, de az összeg a 25 millió forintot is elérheti.

Módosulhat a gyermekeket kezelő kórházak házirendje, várhatóan nem kell majd fizetniük a szülőknek, hogy bent maradhassanak a gyermekükkel. Székely László, az alapvető jogok biztosa tavaly decemberben közzétett jelentésében megállapította, hogy több intézményben is súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a gyermekükkel bent lévő szülőkkel szemben.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé terjeszti a Liszt Ferenc-repülőtér működésével összefüggő zajterhelés ügyét a főpolgármester. Tarlós István és az innovációs és technológiai miniszter felgyorsítja az egyeztetéseket a lakossági panaszok rendezéséért.

Soha ennyi turista nem járt még Magyarországon, mint tavaly – mondta el a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán kiemelte: a vendégek száma 650 ezerrel, a vendégéjszakáké pedig egymillióval emelkedett tavaly 2017-hez képest, és elérte a csaknem 31 milliót. Hozzátette: a belföldi turizmus növekedése még ennél is dinamikusabban alakult.

Latin-Amerikára is kiterjeszti a méhen belüli fogamzásgátló eszköz értékesítési jogát a Richter és Egyesült Államokbeli partnere. Beke Zsuzsa a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetője az InfoRádióban elmondta: a magyar gyógyszercég és az Allergan Európa legtöbb piacán már 2011 óta értékesíti a Levosertet.

A második világháború vége óta nem volt olyan törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, mint most - figyelmeztet az Európa Tanács. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy csak tavaly mintegy 140 súlyos jogsértésről érkezett bejelentés Európában a 12 nemzetközi újságíró-szervezethez.

Szlovákiában visszavonta alkotmánybírói jelöltségét Robert Fico, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia elnöke. A politikus ezt azután jelentette be, hogy a kormánykoalícióban résztvevő Híd szlovák-magyar vegyes párt jelezte: nem fogja támogatni a volt kormányfő alkotmánybíróvá választását.

Az amerikai és a lengyel külügyminiszter szerint veszélyezteti Európa energiabiztonságát az Északi Áramlat-2 gázvezeték. Mike Pompeo és Jacek Czaputowicz varsói tárgyalásai után úgy fogalmazott: az épülő orosz-német vezeték növelné Moszkva fölényét az energiahordozó kivitelében, a többi európai országot pedig függővé tenné az orosz szállításoktól.

Az Egyesült Államokban bűnösnek találta az esküdtszék Mexikó egykori első számú drogbáróját. A Köpcös néven hírhedté vált Joaquín Guzmán a vád szerint csaknem 14 milliárd dollárt zsebelt be tíz év alatt, amíg az egyik drogkartell vezetője volt.

Soha nem tapasztalt időjárás sújtja az egyesült államokbeli Hawaii egyik szigetét. Már második napja havazik Mauin, ahol jeges utak és kidőlt fák akadályozzák a közlekedést. A szigetcsoport legészakibb részén több helyen mínusz 10-12 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018