eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Európa megküzd a téllel - a nap hírei

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A haderő helyzetének javulásáról számolt be parlamenti meghallgatásán a Magyar Honvédség új parancsnoka. A hideg idő miatt ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord.

Megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című képét a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a festményért 3 milliárd forintot fizetett az állam Pákh Imre műgyűjtőnek. Az ügylet a nemzeti bank Értéktár Programjának része. A programban került korábban az MNB-hez Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képe is 1,6 milliárd forintért.

A haderő helyzetének javulásáról számolt be a Magyar Honvédség új parancsnoka. Korom Ferenc a kinevezése előtti parlamenti meghallgatásán kifejtette: a honvédség jelentős haderő-átalakításon és fejlesztésen megy keresztül. Megszűnik a minisztérium és a Honvédség integrációja, a Honvéd Vezérkar és az Összhaderőnemi Parancsnokság egybeolvadásával megalakul a Magyar Honvédség Parancsnoksága.

Félmillió forintos bírságot kapnak a kórházak, ha nem veszik át a mentőktől a súlyos eseteket – írja a Népszava az országos tiszti főorvos körlevele alapján. A lap szerint a napokban megteltek a fővárosi intézményekben az intenzív ágyak, az országos tiszti főorvos hivatala ezután körlevélben utasított 22 kórházat, hogy biztosítsák folyamatosan a súlyos betegek ellátását.

Évről évre több óvodáskorú gyermeknél fedeznek fel cukorbetegséget. Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros növekedés az elmúlt 30 évben. A betegség előfordulása a 6 év alatti korosztályban a nagyobb gyermekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

Nincs még influenzajárvány, a betegek száma nem emelkedett jelentősen. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosa az InfoRádiónak elmondta, hogy a múlt héten 11 ezer beteg fordult orvoshoz és hét esetben igazolták a vírus jelenlétét.

Novemberben 496 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 4 és fél, a behozatal 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Ismét megdőlt az áramfogyasztás rekordja, és a rendszerirányító újabb csúcsokra számít a fogyasztási szokások változása miatt. Kedden délben 6884 megawattos átlagteljesítményt mértek. Tihanyi Zoltán, a Mavir vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elsősorban az időjárással magyarázta a rekordot.

Ismét rekordévet zárt a Budapest Airport. 2018-ban mintegy 14 millió 900 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez 13,5 százalékos forgalombővülés az egy évvel korábbihoz képest. Ferihegyről 45 légitársasággal 134 úti célt lehetett közvetlenül elérni az elmúlt évben.

A büntetések súlyosbítását indítványozta a halálkamionként elhíresült ügyben a Szegedi Fellebviteli Ügyészség. Az osztrák hatóságok 2015 augusztus végén 71 ember holtestét találták meg egy zárt hűtőkamionban az A4-es autópályán, a magyar határ közelében. A migránsokat Nyugat-Európába akarták szállítani az embercsempészek.

Horvátországban módosítaná az INA olajvállalatról szóló privatizációs törvényt a kormány az uniós kötelezettségszegési eljárás miatt. Lapértesülés szerint a kabinet elállna kivételes jogaitól az olajvállalatban, ami azt jelentené, hogy Zágráb nem akarja visszavásárolni a Mol 49 százalékos részesedését az INA-ból.

Európa-szerte jelentős gondokat okoz a téli időjárás, a havas utakon sok baleset történt. Németország déli részén csaknem teljesen megbénult a közlekedés az ötödik napja tartó havazás miatt. Ausztriában a hatóságok riasztást adtak ki a fokozott lavinaveszély miatt. Csehországban is akadozik a vasúti és közúti közlekedés, és 18 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Szlovákia északi részén 17 településen hirdettek rendkívüli állapotot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×