eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A túlóra törvény ellen tiltakoztak Budapesten - hírösszefoglaló

Zárt ajtók mögött, februárban tartja meg idei évértékelőjét a miniszterelnök - értesült a Magyar Idők. Korszerű, átmenő főpályaudvarrá alakulhat a Nyugati. Februártól indulnak a Magyar falu program első pályázatai.

A túlóra törvény ellen tiltakoztak ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil egyesületek az újabb fővárosi tüntetésen. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos demonstrációt hirdetett január 19-re. Kordás László a Kossuth téren közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktor miniszterelnöknek a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot hozzon létre. Hozzátette: ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető akció kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók. Az ellenzéki pártok szónokai szintén további tiltakozásokra, valamint új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak fel. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy petíciót indítanak a túlóratörvény ellen.

Zárt ajtók mögött, februárban tartja meg idei évértékelőjét a miniszterelnök - értesült a Magyar Idők. A lap szerint Orbán Viktor beszéde mellett a májusi európai parlamenti választás kampánya, illetve az Országgyűlés tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási program, benne kiemelten a 2020-as költségvetés is szerepelni fog a Fidesz-KDNP februári összevont kihelyezett frakcióülésén. Az EP-választás hivatalos kampánya április elején kezdődik.

Korszerű, átmenő főpályaudvarrá alakulhat a Nyugati. A Magyar Idők arról ír: a korábbi tervek szerint a Déli és a Nyugati pályaudvart a földfelszín alatt köthetik össze. A koncepció előkészítése a megvalósíthatósági tanulmány megrendelésével már elkezdődött. Emellett hamarosan megkezdődik a Keleti és a Nyugati pályaudvar épületeinek korszerűsítése, új várótermek létesülnek, korszerű tájékoztató rendszerekkel, pénztárakkal és a történelmi épületek kívül-belül megújulnak.

Megérkeztek Budapestre a fejüknél összenőtt kétéves bangladesi sziámi ikrek, akiknek a szétválasztását a világon egyedül egy magyar orvos csapat vállalta - tudatta a Semmelweis Egyetem. Az operációt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvos-csapata végzi. Rabia és Rukia most azért érkezett Magyarországra, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáin elvégezzék a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges előkészítő vizsgálatokat, a speciális plasztikai sebészeti műtétet.

Februártól indulnak a Magyar falu program első pályázatai. Az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására lehet pályázni elsőként. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: az önkormányzatokkal szemben nincs önerőelvárás, a finanszírozásnál pedig előnyt élveznek majd az alacsonyabb adóerő-képességű települések.

A tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon az 1901 óta vezetett mérések szerint. A felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű, a múlt század elejétől számítva 1,23 fok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint a tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 fok volt. Csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál.

Könnygázzal oszlatta a rendőrség Párizsban a sárgamellényesek tüntetését. Az összecsapások a polgármesteri hivatal közelében azután alakultak ki, hogy a kezdetben békésen vonuló aktivisták soraiból kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendvédelmi szervezetek tagjait. Hírügynökségek szerint a korábbi megmozdulásokhoz képest jóval kevesebben tüntettek a francia nagyvárosokban.

Ismét a menekült nők és gyermekek befogadására szólított fel Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes. Az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt vezetője pénteken egy internetes közösségi oldalon vetette fel, hogy az olasz kormány fogadja be a Sea Watch és a Sea Eye hajóinak fedélzetén található nőket és gyermekeket. Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezdettől fogva ellenzi, hogy a nem kormányzati szervezetek hajóiról Olaszország bárkit is átvegyen.

Szabadulószobában halt meg 5 tinédzser lány Észak-Lengyelországban. Az érintett Koszalin városában vasárnapra gyásznapot hirdettek. A ház kigyulladt, a 15 éves lányok holttestét a tűzoltók azután fedezték fel a zárt helyiségben, hogy elfojtották a lángokat, a halálukat szénmonoxid-mérgezés okozta. Egy 25 éves férfi égési sérülésekkel került kórházba.

Elhagyta Thaiföldet a Pabuk trópusi vihar. Harminc éve először csapott le hasonló időjárási jelenség a monszunidőszakon kívül a turisták által kedvelt területekre a déli tartományokban. Tájfunná azonban nem erősödött. 29 ezer lakost menekítettek biztonságos helyre. A természeti csapás 1 helyi halász halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×