INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

a nap hírei

hírösszefoglaló

munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége

Lehetőségként szerepeltetnék a munkaadók a 400 óra túlmunkát a munka törvénykönyvében - A nap hírei

Infostart

Már a parlament előtt van a Gruevszki-vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló ellenzéki kezdeményezés. Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A munkaadók azt javasolják, hogy csak lehetőségként kerüljön be a Munka törvénykönyvébe a 3 éves munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkaadói oldal közös álláspontjáról azt mondta: a módosítás csak a munkáltatók szűk rétegének jelentene némi segítséget a munkaerőhiány kezelésében. Rolek Ferenc hozzátette: a 400 túlóra általános bevezetését azért nem támogatják, mert a nagyon magas munkaterhelés egészségileg is káros lenne a dolgozóknak.

További 4 évig lehetővé tette a túlórapénzek kifizetését a honvédelemben és a rendvédelemben dolgozók számára az Országgyűlés. A parlament elfogadta a tavalyi zárszámadást is. Ez alapján a gazdaság 4,1 százalékkal növekedett 2017-ben és az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a GDP 2,2 százalékában teljesült. A képviselők döntöttek a hallgatói normatíva összegének és a civil szervezetek állami támogatásának emeléséről is.

A jövőben is fennmaradnak, sőt bővülnek a fejlesztési adókedvezmények, ezzel is segítik a növekedési fázisban lévő, induló cégeket – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Startupok éjszakáján arról beszélt, hogy az ország vonzó befektetői környezetet kínál a cégeknek, és a gazdasági növekedés segíti a startupok fejlődését.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az év végére minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet. Palkovics László a T-System budapesti konferenciáján azt mondta: indul a szupergyors internet program-2, amelynek célja a több mint háromszoros sávszélesség kiépítése.

Sajtóértesülések szerint orvoshiány miatt két hétre bezárhat a Honvédkórház koraszülött centruma. A HVG úgy tudja: a részleg december 15-től januárig nem fogadna betegeket, mert az osztályról fél év alatt hét szakorvos távozott.

Már a parlament előtt van a Gruevszki-vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló ellenzéki kezdeményezés. A testület létrehozását az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd is támogatja. A bizottság azt vizsgálná, hogy a magyar állami szervezetek milyen szerepet töltöttek be a hazájában hivatali visszaélés miatt elítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra menekülésében.

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a kercsi incidenssel kapcsolatban kialakult súlyos helyzetet a minszki négyek együttműködésének felújításával és megerősítésével lehetne megoldani.

Csalódottságát fejezte az amerikai külügyminisztérium szóvivője amiatt, hogy a magyar kormány az amerikai kérés ellenére Oroszországnak adott ki két, fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz állampolgárt. A washingtoni közlemény szerint a magyar kormányzati döntés nem egyeztethető össze a magyar és az amerikai bűnüldöző szervek közötti együttműködéssel, aláássa az eddig végzett közös munkát, ezáltal pedig csökkenhet mind Egyesült Államok, mind Magyarország állampolgárai és az egész világ biztonsága.

Németországban 14 év börtönre ítélték a Dortmund labdarúgócsapata ellen elkövetett merénylet tettesét. A orosz származású férfi 2017. április 11-én, a csapatot szállító autóbusz mellett három robbanószerkezetet hozott működésbe. A fémdarabokkal megtöltött pokolgépek az egyik játékost és egy motoros rendőrt sebesítettek meg.

Német lapértesülés szerint legkorábban 2021-ben szűnhet meg az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlata az Európai Unióban. A Bild egy brüsszeli dokumentumra hivatkozva azt írta: több tagállami kormány szerint túlságosan szűk a jövő áprilisig adott döntési határidő, más országok attól tartanak, hogy nehézségeket okozhat, ha egységes döntés hiányában az eddiginél több időzóna szabdalja szét az unió területét.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018