eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Lehetőségként szerepeltetnék a munkaadók a 400 óra túlmunkát a munka törvénykönyvében - A nap hírei

Már a parlament előtt van a Gruevszki-vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló ellenzéki kezdeményezés. Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A munkaadók azt javasolják, hogy csak lehetőségként kerüljön be a Munka törvénykönyvébe a 3 éves munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkaadói oldal közös álláspontjáról azt mondta: a módosítás csak a munkáltatók szűk rétegének jelentene némi segítséget a munkaerőhiány kezelésében. Rolek Ferenc hozzátette: a 400 túlóra általános bevezetését azért nem támogatják, mert a nagyon magas munkaterhelés egészségileg is káros lenne a dolgozóknak.

További 4 évig lehetővé tette a túlórapénzek kifizetését a honvédelemben és a rendvédelemben dolgozók számára az Országgyűlés. A parlament elfogadta a tavalyi zárszámadást is. Ez alapján a gazdaság 4,1 százalékkal növekedett 2017-ben és az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a GDP 2,2 százalékában teljesült. A képviselők döntöttek a hallgatói normatíva összegének és a civil szervezetek állami támogatásának emeléséről is.

A jövőben is fennmaradnak, sőt bővülnek a fejlesztési adókedvezmények, ezzel is segítik a növekedési fázisban lévő, induló cégeket – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Startupok éjszakáján arról beszélt, hogy az ország vonzó befektetői környezetet kínál a cégeknek, és a gazdasági növekedés segíti a startupok fejlődését.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az év végére minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet. Palkovics László a T-System budapesti konferenciáján azt mondta: indul a szupergyors internet program-2, amelynek célja a több mint háromszoros sávszélesség kiépítése.

Sajtóértesülések szerint orvoshiány miatt két hétre bezárhat a Honvédkórház koraszülött centruma. A HVG úgy tudja: a részleg december 15-től januárig nem fogadna betegeket, mert az osztályról fél év alatt hét szakorvos távozott.

Már a parlament előtt van a Gruevszki-vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló ellenzéki kezdeményezés. A testület létrehozását az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd is támogatja. A bizottság azt vizsgálná, hogy a magyar állami szervezetek milyen szerepet töltöttek be a hazájában hivatali visszaélés miatt elítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra menekülésében.

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a kercsi incidenssel kapcsolatban kialakult súlyos helyzetet a minszki négyek együttműködésének felújításával és megerősítésével lehetne megoldani.

Csalódottságát fejezte az amerikai külügyminisztérium szóvivője amiatt, hogy a magyar kormány az amerikai kérés ellenére Oroszországnak adott ki két, fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz állampolgárt. A washingtoni közlemény szerint a magyar kormányzati döntés nem egyeztethető össze a magyar és az amerikai bűnüldöző szervek közötti együttműködéssel, aláássa az eddig végzett közös munkát, ezáltal pedig csökkenhet mind Egyesült Államok, mind Magyarország állampolgárai és az egész világ biztonsága.

Németországban 14 év börtönre ítélték a Dortmund labdarúgócsapata ellen elkövetett merénylet tettesét. A orosz származású férfi 2017. április 11-én, a csapatot szállító autóbusz mellett három robbanószerkezetet hozott működésbe. A fémdarabokkal megtöltött pokolgépek az egyik játékost és egy motoros rendőrt sebesítettek meg.

Német lapértesülés szerint legkorábban 2021-ben szűnhet meg az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlata az Európai Unióban. A Bild egy brüsszeli dokumentumra hivatkozva azt írta: több tagállami kormány szerint túlságosan szűk a jövő áprilisig adott döntési határidő, más országok attól tartanak, hogy nehézségeket okozhat, ha egységes döntés hiányában az eddiginél több időzóna szabdalja szét az unió területét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×