eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kormány 37 milliárd forinttal megemeli az Egészségügyi Alap kasszáját - A nap hírei

A munkáltatók az egyeztetést hiányolják a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ügyében. Véget ér az uniós polgárok szabad bevándorlása az Egyesült Királyságba - jelentette ki a brit miniszterelnök.

A kormány 37 milliárd forinttal megemeli az Egészségügyi Alap kasszáját - mondta az egészségügyi államtitkár az Állami Számvevőszék konferenciáján. Horváth Ildikó kijelentése után az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki, amelyből kiderül, mire fordítják a plusz pénzt. Egyebek mellett 6,5 milliárd forinttal emelik az összevont szakellátásra, több mint 23,5 milliárd forinttal a gyógyszertámogatásra fordított összeget. Ugyanakkor olyan intézkedéseket is tervez a tárca, amelyek éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal csökkenhetik az Egészségbiztosítási Alap kiadásait.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását, a munkáltatók viszont nem annak tartalmát, hanem az egyeztetés hiányát kifogásolják. Meleg János, az Vasutasok Szakszervezete elnöke az InfoRádióban azt mondta: a változtatás azt jelentené, hogy a munkavállalókat bármikor be lehetne rendelni túlmunkára úgy, hogy azt a munkáltató ráér háromévente elszámolni, kifizetni. A Fidesz a tiltakozásokra azzal reagált, hogy a kormánypárt le akarja bontani a bürokratikus akadályokat, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse. Két fideszes képviselő terjesztett be olyan módosító indítványt, amelynek értelmében három évre emelnék a munkaidőkeret elszámolását, és 400 órára növelnék a túlórák számának felső határát.

Egyszer és mindenkorra véget ér az uniós polgárok szabad bevándorlása az Egyesült Királyságba - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May a Brexit feltételrendszeréről szóló politikai nyilatkozat véglegesített tervezetét ismertetve hangsúlyozta: az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét körvonalazó megállapodás szerint, a szakképzettséget előnyben részesítő majdani új brit bevándorlási szabályozás azt veszi figyelembe, hogy ki mivel tud hozzájárulni az Egyesült Királyság életéhez, nem azt, hogy ki honnan jött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyezség garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését.

Jövő év elején Budapestre költözik Moszkvából a Nemzetközi Beruházási Bank központja. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság budapesti ülése után. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország emellett újra csatlakozik a 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankhoz. A miniszter beszélt arról is, hogy Budapesten magyar-orosz együttműködésben közép-európai onkológiai iskola létesül, emellett új munkacsoport alakul a magyar-orosz ipari együttműködések erősítésére.

Új műszereket, eszközöket kapott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház négy önkormányzat támogatásával. A beruházás értéke összesen 70 millió forint. Az intézmény ellátási körzetéhez tartozó önkormányzatok - Csepel, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Soroksár adtak támogatást. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója azt mondta: a beszerzett eszközök a sürgősségi betegellátó osztályon és a kardiológián folyó munkát segítik.

Nem lesz kisvasút a fokozottan védett börzsönyi Csarna-völgyben. Az agrárminiszter utasította az Ipoly Erdő Zrt.-t, hogy vonja vissza a beruházás engedélyeztetési kérelmét. A tárca közleménye szerint egyben soron kívül intézkednek arról, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át a terület az állami erdőgazdaságtól. A minisztérium azt hangsúlyozza, hogy a Csarna-völgyben a jogszabályok csak természetvédelmi céllal engedik a beavatkozást.

Perújítást rendelt el a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A közlemény szerint védői indítványra, Jozef Rohác vallomása nyomán rendelték el az új eljárást Portik Tamás és Hatvani István ügyében. Az 1996-ban történt gyilkosság ügyében 2016-ban 15-15 év fegyházra ítélték a két férfit. Azonban az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása miatt jogerősen életfogytiglanra ítélt szlovák Jozef Rohác augusztusban azt vallotta, hogy ő ölte meg Prisztást egy dunaszerdahelyi bűnözői csoport megrendelésére.

A bíróság újra elrendelte a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának letartóztatását. A Budai Központi Kerületi Bíróság a bizonyítás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt döntött az M. Richárd néven elhíresült férfi letartóztatásáról. A gyanúsított korábban többször megszegte a házi őrizet illetve a bűnügyi felügyelet szabályait. Emellett a napokban a Központi Nyomozó Főügyészség újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

Lengyelország mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést valamennyi határán a katowicei klíma-csúcstalálkozó miatt. A lengyel határőrség szóvivője pénteken beszélt arról, hogy az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen fogják végezni, a közutakon a határőrség mozgó ellenőrző pontokat alkalmaz majd. A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyi igazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba. A határellenőrzés december 16-ig tart.

Török sajtóértesülés szerint a CIA-nak hangfelvétele van arról, hogy a szaúdi trónörökös utasítást adott Dzsamál Hasogdzsi elhallgattatására. A Hürriyet hírportál egy neves török publicistára hivatkozva azt közölte: Gina Haspel, a CIA igazgatója egy októberi ankarai látogatásán jelezte a hangfelvétel meglétét. Az újságírót október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×