eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A szabadkereskedelmi egyezmények megkötésének gyorsítását kérte Orbán Viktor - A nap hírei

Magyarország szerepvállalásáról beszélt a Kelet és a Nyugat együttműködésének megerősítésében az Ázsia-Európa csúcstalálkozón a kormányfő. Biztonságos Budapest ivóvízellátása - közölte a Fővárosi Vízművek az óbudai szennyezésre utalva. Elítélte a Buda-Cash-botrány 5 vádlottját a Fővárosi Törvényszék.

Magyarország szerepvállalásáról beszélt a Kelet és a Nyugat együttműködésének megerősítésében az Ázsia-Európa csúcstalálkozón a kormányfő. Orbán Viktor azt mondta: Budapest a kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályok elmozdításával, a kapcsolódási pontok fejlesztésével és az emberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésével tudja előmozdítani az együttműködést. A magyar kormányfő a szabadkereskedelmi egyezmények megkötési folyamatának felgyorsítását kérte. A találkozón a résztvevők a többi között az éghajlatváltozás, a szabad és tisztességes kereskedelem és a digitalizáció területén erősítették meg az együttműködést.

A pénzügyminiszter szerint a gazdaság növekedésével együtt nem csak a munkahelyek száma nő, de a keresetek is folyamatosan emelkednek. Varga Mihály a legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva az M1-en azt mondta: a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás eredményeként idén januártól tovább nőtt a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, 8, illetve 12 százalékkal.

Jövőre a légierő fejlesztésével, valamint a katonák személyes ruházata és fegyverzete megújításával folytatódik a haderőfejlesztés - közölte a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor célként határozta meg egy erős, ütőképes Honvédség megteremtését, ami csak jól kiképzett katonákkal és korszerű technikával lehetséges. Elmondta: a magyarországi kézifegyver-gyártás elindulásával jövőre minden magyar katona magyar gyártású fegyvert kap.

Biztonságos Budapest ivóvízellátása - közölte a Fővárosi Vízművek miután az alacsony vízállás miatt láthatóvá vált, hogy az egykori Óbudai Gázgyár területéről veszélyes szennyezőanyagok kerülnek a Dunába. A vízművek közölte azt is, hogy ha a kockázat indokolja, az érintett kutakat kizárják a vízellátó rendszerből. Bús Balázs, a 3. kerület polgármestere jelezte: a terület nem önkormányzati tulajdon, hanem az NKM Földgázszolgáltatóhoz tartozik, ezért csak a cég tehet érdemi kármentesítést, az nem Óbuda feladata.

Lemond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója az oktatásban és az intézmény körül kialakult tarthatatlan helyzetre hivatkozva. A pedagógus a tervek szerint augusztus 10-ével távozik a posztról. Fazekas László a Dél-Budai tankerületi központnak elküldött és az InfoRádióhoz is eljuttatott levelében úgy fogalmaz: nem javult a helyzet a Klebersberg intézményfenntartó átszervezésével, a tankerületi központok létrehozásával. A Dél-Budai tankerületi központ visszautasította a szerinte valótlan állításokat.

Elítélte a Buda-Cash-botrány 5 vádlottját a Fővárosi Törvényszék. Az elsőrendű vádlott, Varga Péter és négy társa 7 és féléves börtönbüntetést kapott. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A döntés nem jogerős. A Buda-Cash 2015 februárjában dőlt be, miután kiderült, hogy a brókercég engedély nélkül befektette, majd elvesztette az ügyfelei pénzét. A Buda-Cash-sel együtt fizetésképtelenné vált a cég tulajdonában lévő DRB bankcsoport is. Az ügyfeleknek okozott kár értéke 115 milliárd forint volt.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a kormány a perek elhúzódásával kapcsolatos vagyoni elégtételről szóló törvényjavaslatot. Ha a polgári per 5 évnél, a közigazgatási, illetve a büntetőper 3 évnél tovább tart, akkor a peres fél, illetve vádlott vagyoni elégtételt kérhet. A strasbourgi bíróság többször elmarasztalta a magyar államot azért, mert a jogrendszer nem biztosít hatékony jogorvoslatot a bírósági eljárások elhúzódása okozta károk megtérítésére.

Elrendelte a lengyel legfelsőbb bírósági törvények végrehajtásának felfüggesztését az Európai Bíróság. A törvényszék egyúttal felszólította Varsót a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére. Az Európai Bizottság szeptember 24-én utalta a luxembourgi székhelyű bíróság elé a lengyel jogszabályok miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület a vitatott jogszabály előtti helyzet visszaállítására szolgáló ideiglenes intézkedéseket kért.

Romániában az igazságügyi törvények módosítására szólította fel a kormánytöbbséget az államfő. Klaus Iohannis azután beszélt erről, hogy a Velencei Bizottság aggályosnak találta a tervezett román büntetőjogi reform számos elemét. Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete szerint a módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát.

Betiltaná a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök és más eldobható műanyag tárgyak használatát 2020-tól az olasz kormány. Az Európai Unió javaslataira alapuló tilalom a többi között a szívószálakra is kiterjed. Közben a portugál kormány már döntött arról, hogy megtiltja a műanyag palackok és zacskók használatát a kormányzat intézményeiben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×