eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem akarja szűkíteni az ingyenes egészségügyi ellátások körét a kormány - napinfo

Jövőre egységesen 100 ezer forintra nő a gyermekek után járó ápolási díj - a 6 érintett érdekképviselet feltételekkel üdvözli az emelést. A főpolgármester szerint jelentősen nőnek Budapest kompetenciái a miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján. Felfüggeszti az űrhajós küldetéseket a Szojuzzal történt baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig Oroszország.

Jövőre egységesen 100 ezer forintra nő a gyermekek után járó ápolási díj - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádiónak elmondta: az emelés a következő években is folytatódik, hogy 2022-re elérje az akkori minimálbér összegét. Hozzátette: azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű díjat kapnak. Akik nem gyermekeiket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, jövőre 15, míg 2022-ig összességében 30 százalékos emelésben részesülnek.

Nem akarja szűkíteni az ingyenesen elérhető egészségügyi ellátások körét a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a kabinet célja az ingyenesen elérhető egészségügyi ellátások körének bővítése. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke ugyanakkor arról beszélt, hogy az MSZP szerint gőzerővel folyik a kétszintű egészségügy kialakítása, és az erről szóló dokumentum már elkészült a minisztériumban. Korózs Lajos úgy fogalmazott: komoly betegellátási válság van Magyarországon.

A főpolgármester szerint jelentősen nőnek Budapest kompetenciái a miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján. Tarlós István az M1-en a jogkörök elvonásáról szóló ellenzéki kritikákra reagált, miután tegnap (szer) bejelentette: újra indul jövőre a főpolgármesteri tisztségért. Hangsúlyozta: korainak tartja az ellenzéki politikusok bírálatait, hiszen nem tudhatják, hogy mi van a széles körű megállapodásban.

Javítanának az Európai Unió jelenlegi működésén a visegrádi országok államfői. A kétnapos szlovákiai tanácskozás megnyitóján abban is egyetértettek, hogy a problémák ellenére ki kell állni a szervezet mellett. Andrej Kiska szlovák államfő a Csorbatón tartott rendezvényen úgy fogalmazott: nem szabad hagyni, hogy növekedjen azoknak a hangoknak a száma, amelyek régi és új Európáról beszélnek. Milos Zeman cseh köztársasági elnök méltatta a négy visegrádi ország szerepét az illegális migráció elleni küzdelemben.

London abban az esetben is garantálná a Nagy-Britanniában élő magyarok jogosultságait, ha a brit uniós tagság megszűnéséig nem jön létre megállapodás az Európai Unióval a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely londoni tárgyalásai után hangsúlyozta: a brit belügyminiszter biztosította őt arról, hogy a magyarok munkavállaláshoz és a tartózkodáshoz fűződő jogai a Brexit esetén is érvényesülnek majd.

Egységes üzemanyagcímkével kell ellátni péntektől a benzinkutak töltőoszlopait és töltőpisztolyait, valamint az új járműveket az Európai Unióban. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: a benzinkutakon megmaradnak az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is. A címke alakja az üzemanyag típusát mutatja: a kör a benzint, a négyzet a gázolajat, a rombusz a gázokat jelöli.

Felfüggeszti az űrhajós küldetéseket a Szojuzzal történt baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig Oroszország. Moszkva mellett az amerikai űrkutatási hivatal is átfogó vizsgálatot indít. A Szojuz MSZ-10 a hordozórakéta hibája miatt, nem sokkal a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után hajtott végre kényszerleszállást. Az orosz és amerikai asztronauta is épségben ért földet a visszatérőkabinban. A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközét jelentik a Nemzetközi Űrállomásnak, amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját. Orosz közlés szerint a jelenlegi személyzet hosszú időre elegendő tartalékokkal rendelkezik.

Mallorcán holtan találtak meg két embert azok közül, akik után nagy erőkkel folyt a kutatás egy nappal a hirtelen jött heves esőzések okozta rendkívüli áradásokban. A két újabb áldozat egy hatvan év körüli német házaspár. A spanyolországi sziget keleti részén így már 12-en haltak meg a természeti csapásban. A Baleári-szigetek kormánya háromnapos gyászt rendelt el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×