eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az ellenzék és a kormánypártok szerint is kell a kerítés - Napinfo

Összesen 8 új, készülő gazdasági együttműködésről számolt be a kormányfő a magyar-török üzleti fórumon. Jövő kedden tárgyalnak először az uniós miniszterek a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásról.

Összesen 8 új, készülő gazdasági együttműködésről számolt be a kormányfő a magyar-török üzleti fórumon. Orbán Viktor a török államfővel tartott rendezvényen hangsúlyozta: javítani kell a magyar gazdaság versenyképességét, ezért a kormány hamarosan egy ezt segítő akciótervet fogad el. Recep Tayyíp Erdogan budapesti látogatásának zárónapján arról beszélt, hogy magasabb szintre kell emelni a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-török üzleti fórum után arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel évente 6 milliárd köbméter gázt kaphatna az ország a készülő Török Áramlat vezetéken keresztül.

Évek óta szabályos és megbízható gazdálkodás folyik a közpénzekkel - jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ zárszámadási jelentése szerint szabályszerű volt a 2017-es központi költségvetés végrehajtása, a hiány és az államadósság alakulása megfelelt az előírásoknak.

Január végéig nyújthatók be pályázatok a családi és munkahelyi bölcsődék létrehozására. Novák Katalin családügyekért is felelős államtitkár az InfoRádióban hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a családi bölcsődék üzemeltetőivel szerződést kötnének az önkormányzatok, így a szülőknek nem kellene külön fizetni ezért a szolgáltatásért.

Megjelent a Lánchíd, a Váralagút és a Széchenyi István tér alatti villamos-, közúti aluljáró kivitelezésének ajánlattételi felhívása. A beruházáshoz kapcsolódóan megkezdődhet a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a József Attila utca felújítása, továbbá a Vigadó térnél az alsó rakpartot lefedő terasz megtervezése is.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti és ellenzéki képviselői szerint is szükség van a magyar határt védő kerítésre. A testület ülésén Halász János, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: a határzár bevált, védi Magyarország és az Európai Unió biztonságát. Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke is megerősítette, hogy amióta kerítés van, csökkent Magyarországon a nemzetbiztonsági kockázat. A szocialista Molnár Zsolt hangsúlyozta: a határvédelem része a nemzeti szuverenitásnak; a kötelező betelepítési kvóta nem támogatható, és kerítés a jelenlegi viszonyok között a helyén marad.

Jövő kedden kerül az európai uniós tagállamok illetékes miniszterei elé a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye - derül ki az ülés napirendjéből. Az eljárást a Sargentini-jelentés elfogadásával az Európai Parlament kezdeményezte, mert a testület szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének.

Lengyelország kilépését javasolja az ENSZ migrációs csomagjából a lengyel belügyminiszter a kormányfőnek. Joachim Brudzinski Twitter-bejegyzésében azt írta: a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, és tovább bátorítja az illegális migrációt.

Minden esetben elítéli a halálbüntetést az Európai Unió és az Európa Tanács. A két szervezet a halálbüntetés világnapján kiadott közös közleménye szerint az ilyen ítélet sérti az emberi méltóságot, és olyan megalázó bánásmódot jelent, amely ellentétes az élethez való joggal.

Bulgáriában vádemelés nélkül szabadlábra helyezték a hatóságok az újságíró-gyilkosság ügyében őrizetbe vett román állampolgárt. A bolgár közszolgálati televízió rendőrségi források alapján közölte: a rendőrség nem talált terhelő bizonyítékot a férfi ellen. A nemi erőszak és brutális gyilkosság áldozatává vált Viktorija Marinova korrupciós ügyekkel foglalkozott. Legutóbb azt tárta fel, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg a bolgár adófizetőket jelentős összegekkel európai uniós támogatásokból.

Macedóniában alkotmánymódosítást kezdeményezett az ország nevének megváltoztatásáért a kormány. Ha az indítvány megkapja a kétharmados támogatottságot, akkor a nyugat-balkáni ország neve a jövőben Észak-Macedónia lesz.

A skót miniszterelnök szerint országa csak független országként dönthet a saját sorsáról. Nicola Sturgeon kijelentette: a brit európai uniós tagság megszűnése súlyos problémát jelent Skóciának, különösen azért, mert az ország jövőjéről jelenleg a brit kormány rendelkezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×