eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán Viktor: egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenni a biztonságért - a nap hírei

A magyarok az ország megvédését várják a kormánytól és a rendőrségtől - hangsúlyozta a miniszterelnök a tisztavatáson. Az uniós tagság megtartása mellett kampányol az európai parlamenti választáson az MSZP. Kiállt az Európai Unió egysége mellett a francia elnök.

A miniszterelnök szerint a magyar emberek azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy védjék meg az országot, a családokat, a közös értékeket és eredményeket a külső és belső veszélyektől. Orbán Viktor a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatási ünnepségén kiemelte: Európában ma a rend, a béke és a biztonság már nem magától értetődő, egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenni ezek fenntartásához.

A kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Családok éve alkalmából rendezett ökumenikus fórumon, Kaposváron hangsúlyozta: a család szerepe az élet továbbadása.

Európai Magyarországot akarunk jelmondattal megkezdte a felkészülést az Európai Parlamenti választásra a MSZP. A párt közleménye szerint a mai helyzetben az az igazi magyar hazafi, aki bent tudja és akarja tartani Magyarországot az európai közösségben.

A Demokratikus Koalíció szerint újabb tízezrek megélhetését lehetetleníti el a kormány. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy sajtóértesülések szerint július elsejével csaknem négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak, ahol jellemzően nincs más munkalehetőség.

Az LMP felszólította a kormányt: foglalkozzon a nőügyekkel, és fogadja el a párt javaslatait. Az ellenzéki párt arra hívja fel a figyelmet, hogy a Világgazdasági Fórum női egyenjogúságot vizsgáló rangsorának adatai szerint 10 év alatt semmit sem fejlődött a magyar nők helyzete.

Vádemelési javaslattal fejezte be a Nemzeti Nyomozó Iroda a soltvadkerti takarékszövetkezet valamint Quaestor cégcsoport ügyében, hűtlen kezelés miatt indított nyomozást. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a takarékszövetkezet betéteseit 2,3 milliárd forintnyi vagyoni hátrány érte.

Cáfolja a menedékkérők visszafogadásáról Németországgal kötött megállapodás tényét a magyar és a cseh kormányfő. Orbán Viktor és Andrej Babiš egyaránt arra reagált, hogy a német kancellár bejelentette: 14 országgal sikerült megegyezni a migránsok befogadásáról. Angela Merkel arról tájékoztatta a koalíciós partnereket, hogy különleges gyűjtőtáborokba kerülnek azok, akik Németországba próbálnak belépni, de korábban már regisztrálták őket egy másik uniós tagállamban.

Ünnepélyes keretek között vette át Ausztria az Európai Unió soros elnökségét Bulgáriától. Sebastian Kurz osztrák kancellár korábban hangsúlyozta: országa a következő fél évben a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására törekszik majd.

Kiállt az Európai Unió egysége mellett a francia elnök a cseh és a szlovák kormányfővel folytatott tárgyaláson. Emmanuel Macron elvetette a közösségen belüli blokkok logikáját és hangsúlyozta: vissza kell szerezni az unió egységes arculatát, és hatékonyan kell cselekedni, tiszteletben tartva az értékeit és közös történelmét.

Jelentősen nőtt tavaly azoknak a briteknek a száma, akik más uniós tagállamoktól kértek és kaptak állampolgárságot. A BBC által 17 országból összegyűjtött adatok szerint 2017-ben ezek az államok csaknem 13 ezer brit kérelmezőnek adtak állampolgárságot, akik így a Brexit után is élhetnek majd az uniós állampolgárokat megillető jogosultságokkal.

A Harley Davidson után a General Motors is leépítéseket fontolgat az amerikai védővámok miatt. A kereskedelmi tárcának küldött kommentárjában az autógyár azt írta, a vámok dollárezrekkel emelhetik az autók árait, ami a kereslet visszaeséséhez vezethet. Az autógyártó konszern hangsúlyozza: a vámok olyan kereskedelmi korlátokat állíthatnak, amelyek növelik a költségeket, hátrányt jelent a versenyben az olcsóbb munkaerőt adó országokban.

Romániában több mint kétszáz embernek kellett elhagynia otthonát az árvizek miatt. Az ország középső és keleti részén 48 órája szinte megszakítás nélkül esik az eső: a térségben lakóházakat és utakat öntött el a hegy- és dombvidéken lezúduló ár. A legsúlyosabb a helyzet a moldvai megyékben és Székelyföldön.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×