INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

nagy imre

orbán viktor

palkovics lászló

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek - a nap hírei

Infostart

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek országszerte kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján. A miniszterelnök szerint az erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Az innovációs és technológiai miniszter szerint nem sérti az Akadémia autonómiáját a testület költségvetését érintő módosítás.

A mártír miniszterelnök Nagy Imrére és társaira emlékeztek országszerte kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján. Áder János köztársasági elnök virágot helyezett el Nagy Imre és a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában. Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke egyaránt Nagy Imre szellemi örökösének nevezte pártját, amikor megkoszorúzta Budapest belvárosában. Jánosi Katalin, a mártír politikus unokája az egykori miniszterelnök szobránál szomorúnak nevezte, hogy nem sikerült száműzni a problémát, amely a mártírok életét követelte.

A miniszterelnök szerint az erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Orbán Viktor a Helmut Kohl volt német kancellár halálának első évfordulóján rendezett budapesti konferencián kijelentette: az Európai Unió még gazdag, de már gyenge. Hozzátette: a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait. Hangsúlyozta: az érkező és itt lévő migránsokat nem szétosztani kell, hanem hazavinni őket.

Telefonon hívta fel a magyar miniszterelnököt az Egyesült Államok elnöke annak alkalmából, hogy a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét az új amerikai nagykövet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy David Cornstein nagykövet érkezése lehetőséget ad a kapcsolatok további javítására. Az amerikai elnök a déli határ megvédésére biztatta Orbán Viktort, aki hangsúlyozta: Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás. Palkovics László az M1-en azt mondta: a tervezet a források hatékonyabb elosztását szolgálja, és a kormány erről szeretne megállapodni a tudomány szereplőivel. Az Akadémia elnöksége a pénteki rendkívüli ülés után elfogadhatatlannak nevezte a testületre vonatkozó jogszabályt és a jövő évi költségvetési tervet, amely alapján az innovációs tárca koordinálná az állami intézmények kutatási forrásait, és az akadémia éves költségvetésének mintegy fele a minisztérium kezelésébe kerülne.

Bírálták a kormány terveit a kutatási források elosztásának minisztériumi kézbe vételéről ellenzéki pártok. A Jobbik és az LMP is kifogásolja, hogy a kabinet mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül akar törvényt módosítani és elfogadtatni egy olyan költségvetési jogszabályt, amely az Akadémia költségvetésének jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot közvetlen kormányzati befolyás alá vonna. A Demokratikus Koalíció szerint a tervezett intézkedésekkel a kabinet újabb támadást intéz a magyar tudomány egésze ellen.

A közteherviselés egyszerűsítésében próbál nagyobb lépéseket tenni a szaktárca az adószabályok jövő évi módosításával, ami kedden kerül az Országgyűlés elé - mondta az adóügyi államtitkár. Izer Norbert a Magyar Időknek hangsúlyozta: az eljárási, adminisztrációs szabályok összetett módosítása nem jelenti azt, hogy a következő év ne hozna adócsökkentést.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Szlovénia államadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Standard & Poor's. A hitelminősítő elsősorban a gazdaság robusztus növekedésével indokolta a lépést. A cég kilátásba helyezte, hogy a következő egy-két évben javulhat a szlovén államadós-osztályzat.

Csaknem kétezer kisgyereket választottak el szüleiktől az amerikai hatóságok a határsértéssel szembeni zéró tolerancia hathetes időszakában - derítette ki az AP amerikai hírügynökség. Az eljárás felháborodást keltett az Egyesült Államokban. Jogvédők hetek óta bírálják emiatt a washingtoni kormányt, mert véleményük szerint kegyetlenség az eljárás, amely azokra vonatkozik, akik nem a hivatalos határátkelőkön próbálnak meg az Egyesült Államokba jutni.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018