Wáberer György Facebook-videója, amelyben alkoholmentes kihívást hirdetett, mélyen megosztotta a magyar borászvilágot. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa "botrányosnak" nevezte kiállását, a vállalkozó szerint viszont félreértés történt - írja az Index.
A lapnak adott interjújában Wáberer György (aki a Tokaj-Hegyalja Egyetem fenntartója, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, valamint a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke) hangsúlyozta: valódi motivációja az egészségtudat növelése. Szerinte a betegségek többsége nem genetikai, hanem a helytelen életmódból adódik.
Véleménye szerint az alkoholos italok élvezetének megítélése hasonlóan alakul, mint a dohányzásé, ahol évtizedeknek kellett eltelnie, hogy elkezdjék felhívni az emberek figyelmét a káros hatásokra. Az alkohol viszont hozzátartozik a kultúrához, ám nem mindegy, hogy mit és mennyit iszik az ember. Ő maga az italok közül csak a bort tudná ajánlani.
Wáberer György szerint a megfelelő minőségben készült bor fogyasztása hozzátartozik a kultúrához. A vállalkozó világos különbséget tesz a fogyasztási szokások között: különválasztja a nagyivókat azoktól, akik az alkoholt az étkezés kultúrájának és az ünneplésnek szentelik - ez utóbbit támogatja.
A tokaji borvidék fejlesztésével kapcsolatban Wáberer György egyértelmű stratégiát követ: kevesebb, de jobb minőségű bort kell készíteni.
A vállalkozó szerint alapvető különbség van az alkoholos termékek között. "Nem mindegy, hogy egy iparilag előállított szeszt hasonlítunk egy kézműves technológiához és egy több ezer éves kultúrához" - magyarázta. A Grand Tokaj esetében konkrét lépéseket is tett a minőség javítására: míg tavaly 140 forintért vásároltak fel egy kiló szőlőt, most a dupláját fizetik azoknak, akik hajlandók magasabb minőségű terméket előállítani.
A Grand Tokaj idei felvásárlási tervével kapcsolatban elárulta, az a kistermelő, aki ellenőrizhető módon betartja a szőlő termesztésével kapcsolatos összes előírást, az az ősszel 1 kilogramm magas minőségű szőlőért ugyanolyan árat fog kapni, mint a korábbi években 2 kilogramm kevésbé magas minőségűért. Így nem csökken sem a termőterülete, sem a bevétele, jövedelme viszont a költségekkel arányos mértékben növekedni fog, a szőlőtőkék kizsákmányolása nélkül. Filozófiája szerint ezzel mindenki nyer.
"Meggyőződéssel vallom egyébként, hogy Tokajnak és azon belül különösen a Grand Tokajnak nem az alacsony minőségű borokkal kell versengenie a diszkontláncok polcain"
- hangoztatta a vállalkozó, aki szerint Tokaj Magyarország egyik legfontosabb brendje, de napjainkban nem azon a szinten jegyzik, mint 100 éve. Ambiciózus célokat fogalmazott meg: Tokaj legyen olyan szintű borvidék, "ami a világon egy Bordeaux vagy egy Toscana, ahova szívesen mennek és amivel szívesen azonosulnak az emberek".
Meggyőződése, hogy nem több bort kell termelni, hanem jobbat és magasabb minőségben, hiszen még a legnagyobb borivó nemzetek is a fogyasztás drasztikus csökkenésével néznek szembe. Ehhez a világtendenciához is meg kell tanulni alkalmazkodni.