eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Elköltözik Szemesről a legendás balatoni filmfesztivál

Augusztus végén először rendezik meg Keszthelyen a másfél évtizede Balatonszemesen indult Bujtor István Filmfesztivált.

A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében zajló fesztivál keddi, keszthelyi sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármester azt mondta: régóta hiányzott egy filmfesztivál a városból, az önkormányzat ezért is lett támogató. Az augusztus 22. és 25. közötti időszakban ráadásul látványos programokat is ígérnek a szervezők, bizonyítva, hogy augusztus 20-án nem ér véget a szezon a Balatonnál - mutatott rá a polgármester.

Lutter Imre fesztiváligazgató felidézte, hogy Bujtor István színművész halála után, 2010-ben indult el Balatonszemesen a róla elnevezett filmfesztivál. Szerinte az utóbbi évekre "kinőtte magát" ez a rendezvénysorozat, ezért kerestek neki új helyszínt.

A Balázs Béla-díjas színművészről elmondta: "vannak emberek, akik nem halnak meg, nem tűnnek el", mert olyan sok mindent tudtak letenni az asztalra. Bujtor nemcsak színészként, de producerként, forgatókönyvíróként is jegyezte a nagysikerű balatoni filmjeit, amelyeknek a vidámság és a rejtély volt a két fő meghatározó eleme, és ezeket a jegyeket a filmfesztivál is a magáénak vallja - jelezte.

A fesztiváligazgató kifejtette: négy kategóriában várják a nevezéseket a 2022. január 1. után készült filmek alkotóitól május 1-jéig. Fikciós kis- és nagyjátékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, animációs alkotásokat és versfilmeket várnak, amelyek a rejtély, a titokzatosság, az emberi sorstörténetek, társadalmi helyzetek bemutatását célozzák.

A zsűri elnöke most már negyedik éve Ferenczi Gábor filmrendező, tagja pedig Stork Natasa, Kalász József, Wiegmann Alfréd és Bunyik Béla. Az elmúlt években egyre nagyobb volt a nevezett filmek száma, a legutóbbi, 2022-ben tartott fesztiválra 164 alkotást küldtek be - ismertette Lutter Imre.

Bujtor Balázs, a fesztivál névadójának fia a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy apja a Sándor Mátyás forgatása idején találkozott Olaszországban Bud Spencerrel, és az olasz sztár kérdezte meg tőle, hogy miért nem készít ő is hasonló filmet. Ezek után írta meg a Pogány Madonna forgatókönyvét, amit azután 1,2 millióan láttak a magyar mozikban.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke arról beszélt, hogy 2016-ban alapított szervezetüknek az a célja, hogy a hollywoodi magyar alkotókat széles körben megismertesse és a magyar filmgyártás hírnevét öregbítse. A Bujtor filmfesztivál is csatlakozik ehhez azzal, hogy a zsűri egyik tagja Bunyik Béla, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál alapítója, és a keszthelyi nyertesek közül több film is továbbjut az amerikai fesztiválra.

Fekszi Márta, a budapesti Origo Filmstúdió vezérigazgatója arról beszélt, hogy náluk elsősorban amerikai filmek készülnek, de támogatják az értékteremtő magyar filmesek munkáit is. A keszthelyi fesztiválon győztes dokumentumfilmes az Origóban végezheti el következő alkotásának az utómunkáit, ahol nemrég például a Dűne két részének, illetve legutóbb Angelina Jolie Maria Callasról szóló filmjének utómunkálatait is végezték.

A keszthelyi fesztivál kísérőprogramjairól Loksa István, a Dunakanyar Rendezvényiroda vezetője elmondta: a retró jegyében jelentős számú veterán autóval és azok felvonulásával várják a látogatókat. Esténként koncerteket tartanak a keszthelyi főtéren, de a vendéglátóhelyeken Ötvös Csöpi kedvenc ételeit is megkóstolhatják a résztvevők.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×