eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Benedek Miklós, a nemzet színésze Budapesten 2023. szeptember 8-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának tagját a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a nemzet színészévé szeptember 6-án a cím eddigi birtokosai.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

A színészvilág és a közélet szereplői is gyászolják Benedek Miklóst

A hetvenhét éves korában elhunyt színművészt nagyon sokan szerették, a színház világából és a sajtóból, politikából egyaránt rengetegen megemlékeztek róla.

"A Nemzeti Színházban játszottunk együtt A bunda című darabban. Nagyon jó színész volt, egy különleges egyéniség, különleges figura. Nagyon nagy veszteség" - emlékezett vissza Benedek Miklóssal közös munkájukra Bodrogi Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész. Az InfoRádióban elmondta, mélyebb ismeretség nem volt köztük, de nagyon életszerető emberként ismerte meg kollégáját. Hozzátette, nem tudott a most elhunyt Benedek Miklós betegségéről, csak annyiról értesült, hogy fia, Benedek Tibor halála után összeomlott.

Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező a következőképp emlékezett meg az elhunytról az InfoRádióban: "Nagyon kedves tanítványom volt, nagyon szerettem. Intellektuális, ironikus humora volt. Rögtön a főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházba került, és én ott rögtön adtam neki egy szerepet A nép ellenségében. Később is megőriztük a jó kapcsolatot - mondta. Hozzátette,

Benedek Miklós halála veszteség neki személyesen, és az egész magyar színházi életnek egyaránt.

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Blikktől értesült barátja és kollégája haláláról. A lapnak azt nyilatkozta, Benedek Miklós, bár nagyon beteg volt, de mindig próbálta magát összeszedni. Mint mondta, folyamatosan érdeklődött a hogyléte felől, pár nappal korábban is beszéltek telefonon. Elárulta, akkor megtört volt a hangja, de bizakodott. Elmondása szerint elhunyt kollégája szeretett volna jobban lenni és visszatérni a munkába, mert az elmúlt hetekben néhány előadást le kellett mondania. Hozzátette, egy újabb legenda távozott.

Németh Kristóf színész szintén a Blikktől tudta meg a halálhírt. Mint írják, barátjaként, mestereként és példaképeként tekintett az elhunytra, aki a Színművészeti Egyetemen osztályfőnöke is volt. A lapnak elmondta, nagyon megrázta a hír. Pár héttel korábban beszéltek telefonon, amikor Benedek Miklós az egészségére panaszkodott, de reménykedett a gyógyulásban. Azt is elmondta, a színészlegenda arra készült, hogy megírja a nagy könyvét, és Németh Kristóf bízott benne, hogy az elsők között olvashatja el.

Liptai Claudia Instagram-oldalán emlékezett meg a legendától: "Elhunyt Benedek Miklós. A főiskolán találkoztam vele először. A Paprikánia című 1920-as éveket idéző vizsgát rendezte. A darab is és ő maga is felejthetetlen volt. Olyan tartás, stílus amiből sokkal több kellene a világban.

Elment az utolsó arisztokraták egyike"

- írja bejegyzésében.

Janklovics Péter színész, humorista a következőket osztotta meg: "Mindig nagyra tartottam, és nagyon szerettem volna dolgozni vele, mert nagyon szimpatikus is volt mindig. És egyszer meg is adatott (sajnos többször már nem fog), tizenvalahány éve. Ráadásul rendezett, szóval nem a saját "bajával" volt elfoglalva, hanem a miénkkel, akik játszottunk a darabban. És pont olyan volt, mint amilyennek előtte elképzeltem. Nyugodjon békében."

Novák Katalin köztársasági elnök is megemlékezett Facebook-oldalán, a színészről készült fotó mellé azt írta: "Isten nyugosztalja Benedek Miklóst, a nemzet színészét!"

Rónai Egon újságíró, műsorvezető utolsó beszélgetésük videója mellett szintén közzétett egy rövid nekrológot: "Két és fél éve, a családi tragédiát követően mégis, csak azért is ünnepeltünk: a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. Azóta betegségre betegség érkezett, gyenge volt, de vissza akart térni a színpadra. Mától a valóságban is tagja a Halhatatlanok örök társulatának!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×