eur:
390.11
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kék színnel világítják meg a gyermekjogok világnapján a Művészetek Palotáját (Müpa) 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kereken 300 éves Bach-művek csendülnek fel most a Müpában

December 23-án Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Énekkar és a kamarazenekarrá alakuló Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólisták közreműködésével az ünnephez kötődő Bach-műveket játszik a Müpában. Vashegyi György karmestert, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatóját kérdeztük a részletekről.

300 évvel ezelőtt Bach ugyanúgy készült a karácsonyra, mint a december 23-ai Müpa-koncert művészei; mint Vashegyi Győrgy karmester, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az InfoRádióban elmondta, az estén elhangzó négy Bach-mű közül három a karácsonyhoz kötődik, 1723-hoz.

"Az első kantáta (BWV 64.) Lipcsében hangzott el 1723 decemberében, utána egy január 1-jére írt kantáta hangzik el, majd a második félidőben a 191-es kantáta jön, ami a Bach-h-moll mise parafrázisa, a Gloriából három tételt a szerző felhasznált más szöveggel, és egy karácsonyi művet állított össze belőle.

A koncert végén pedig a D-dúr Magnificat hangzik el, fontos erről is tudni, hogy az első verziója szintén 1723-ban keletkezett Lipcsében" - árulta el a műsorról Vashegyi György.

Ráadásul Bachot 1723-ban nevezték ki a Tamás-templom karnagyává, épp karácsonyra kellett elsőként művet "szolgáltatnia" a templom számára.

"Nem sokkal később következett az első nagyhét húsvét előtt, amikor Bach megírta a János-passió első verzióját, tehát az is hamarosan 300 éves lesz" - mutatott rá.

Az est teljes műsorát itt éri el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×