eur:
388.37
usd:
360.29
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje a Karmelita kolostor Beethoven-termében a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Dupla lemezzel és mesekönyvvel ünnepel a hatvanéves Liszt Ferenc Kamarazenekar

Dupla vinyl lemezzel és különleges zenés mesekönyvvel ünnepli 60. évfordulóját a Liszt Ferenc Kamarazenekar – mondta el Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az idén 60 éves fennállását ünneplő zenekarunk a jeles évforduló alkalmából különleges, új dupla vinyl hanglemezt ad ki. A lemezen a zenekari repertoár emblematikus stúdiófelvételei mellett közönségkedvenc darabok koncertfelvételei is helyet kaptak – mondta az InfoRádióban Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kiemelte, hogy az elmúlt hatvan évet emblematikus nevek határozták meg a zenekarban, és világhírnévvel párosult a kiemelkedő művészeti színvonal. Az évfordulón pedig nem csak ünnepeltek, hanem a minőséget megtartva próbálnak megújulni. "Megtartva kell megújítani ezt a kitűnő művészeti színvonalat, valahogy alkalmasabbá tenni a jelenkor kihívásaira, mert ezek elég komoly kihívások. Változik folyamatosan a piac, változik a nézőközönség, úgyhogy nekünk is alkalmazkodnunk kell" – mondta az elnök.

A jubileum alkalmából számos különleges koncertet adott a zenekar, és készített egy dupla vinyl lemezt is, mert egyrészt a zenészek szerint ez sokkal jobb zenei minőséget és hallgatói élményt tud nyújtani, másrészről a CD-kkel ellentétben a vinyl lemezek eladásai meredeken emelkednek.

"Nagyon széleskörű repertoárt ölel át ez a lemez, van rajta Beethoven, Bach, Dvorák, Haydn. Ezekben egyrészt azt tudjuk megmutatni, hogy ami hagyományosan a zenekar profiljához tartozott, azt újragondoltuk, de olyan minőségben tudjuk előadni, mint ami eddig fémjelezte a zenekar előadásait" – mondta Körmendy-Ékes Judit, és példaként említette Beethoven: A-dúr „Kreutzer” szonátáját Tfirst Zoltán átiratában. A második lemezen egy Bizet–Scsedrin Carmen-szvit hallható. "Ebben tudjuk megmutatni, hogy a zenekar nagyon sokszor kiegészül kisegítő zenészekkel, és ilyen nagy formációban is érzékelhetően nagyon jó minőséget ad, és ez a Carmen-szvit egy nagyon erős, komoly, de jól hallgatható és szórakoztató zene" – mondta.

Az évfordulón a gyerekeknek is készültek egy különleges zenés mesekönyvvel, mert a kuratórium elnöke szerint már megpróbálják megnyerni az új korosztályt, mert úgy véli, önmagában attól, hogy mindig elmondják, nagyon jó zenét hallgatni, a fiatal korosztály nem fog betérni a koncertterembe. Ezért azon kezdtek el gondolkodni, hogy hogyan lehet az új korosztályt ránevelni arra, hogy szeresse és hallgassa a klasszikus zenét, és ennek az alapötlete egy bábjátékos mese. Ebből készült most a rajzos könyvet, amelyben a mese mellett megtalálhatók a bábfigurák, valamint QR-kódok, ezeket beolvasva pedig különböző klasszikus zenei darabok részleteit lehet meghallgatni, amelyek a mesekönyv történetéhez szervesen illeszkednek. "A gyerekelőadásokon ezeket a zenekar játssza el, és előtte megy a bábjáték. Ezek elképesztően sikeresek, telt házasak a gyerekkoncertek" – mondta Körmendy-Ékes Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×