eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Imre Anikó: Gleccser lagon auroa/Magyar Asztrofotósok Egyesülete

Sarki fény, napkitörés, rádiógalaxis – Különleges asztrofotó-kiállítás nyílik Budapesten

November 4-én, szombaton délután nyílik meg a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tárlat 60 magyar asztrofotós 100 különleges felvételét mutatja be – mondta az InfoRádiónak Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke.

Ismét megtekinthető lesz az elmúlt egy év száz legszebb magyar asztrofotója a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás ünnepélyes megnyitója szombaton 17 órakor kezdődik a fővárosi kulturális intézmény kupolatermében. Ekkor tartják a tárlat teljes anyagát tartalmazó Csillag-Képek 2023 című könyv bemutatóját is. A kiállítás a Föld tájait az égbolttal együtt ábrázoló asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolja az érdeklődőket.

Francsics László arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy 60 asztrofotós 100 különleges felvételét állítják ki. Mint fogalmazott, a kozmosz gyönyörű objektumait lehet megtekinteni szombattól. Érdemes ellátogatni a Magyar Természettudományi Múzeumba, mert a magyar asztrofotósok „igen magas minőségben tudják ezeket a szépségeket megörökíteni, a fotópapírra leképezni”. A száz kiállított fotót egy szakmai zsűri választotta ki, valamennyi kép az elmúlt egy évben készült.

A kiállítás három fő témakor köré szerveződik évek óta, ez idén sem lesz másképp. A kategóriák:

  • asztrotájképek;
  • Naprendszer;
  • távoli csillagok, galaxisok.

A lakóhelyünkhöz legközelebbi eső témakör az asztrotájképeké, számos fotón a Föld is megjelenik a kompozícióban, de akad olyan felvétel is, ahol csak a hűlt helye, vagyis árnyéka látszik. A második kategória a Naprendszeré, itt a Nap és a Hold mellett a bolygók és az üstökösök kerülnek a középpontba. A szervezők ráadásul idén külön figyelmet fordítanak aktív központi csillagunk izgalmas pillanataira.

A harmadik, egyben legmesszebb kalauzoló témakör a csillagoké, csillagködöké és galaxisoké, azaz a mélyűr világa. Francsics László elárulta, hogy ebben az évben az egyik aktív galaxisról készült újszerű fotó lesz az egész tárlat egyik ékköve, valamint látványos ködösségekről készült felvételeken bárki megismerheti a képfeldolgozás egyik színpompás újítását.

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke elmondta: mindhárom kategóriában van három kiemelt fotó, ezek a legszebbek, „fantasztikus jelenségeket” örökítettek meg.

Az egyik kép például egy olyan távoli rádiógalaxisról és olyan spektrumtartományban készült, amelyet nagyon kevesen láthattak eddig a világon.

A kiállítás résztvevői megnézhetnek egy hidrogénalfa tartományban készített különleges napfotót is, amelyen az tárul elénk, hogy egy repülőgép halad el a Nap előtt és a felvételen látszódnak a légkört összezavaró kondenzcsíkok a lángoló napkorong előtt. Francsics László igazi különlegességnek nevezte még a tárlat csillagíves képeit, valamint „a nemzetközi viszonylatban is párját ritkító”, sarki fényt megjelenítő felvételeket.

A kiállítást a tervek szerint jövő tavaszig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében.

Francsics László hozzátette: a már említett Csillag-Képek 2023 című könyv a tárlat katalógusa, amit meg lehet vásárolni a helyszínen. Egy albumról van szó, amelyben mind a száz fotó helyet kapott. „Így dokumentálódnak évről évre ezek a gyönyörű felvételek. Valamennyi ilyen gyűjtemény mérföldkőnek tekinthető, hiszen bemutatja, hogyan fejlődik évről évre az asztrofotózás” – zárta gondolatait a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×