eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Imre Anikó: Gleccser lagon auroa/Magyar Asztrofotósok Egyesülete

Sarki fény, napkitörés, rádiógalaxis – Különleges asztrofotó-kiállítás nyílik Budapesten

November 4-én, szombaton délután nyílik meg a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tárlat 60 magyar asztrofotós 100 különleges felvételét mutatja be – mondta az InfoRádiónak Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke.

Ismét megtekinthető lesz az elmúlt egy év száz legszebb magyar asztrofotója a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás ünnepélyes megnyitója szombaton 17 órakor kezdődik a fővárosi kulturális intézmény kupolatermében. Ekkor tartják a tárlat teljes anyagát tartalmazó Csillag-Képek 2023 című könyv bemutatóját is. A kiállítás a Föld tájait az égbolttal együtt ábrázoló asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolja az érdeklődőket.

Francsics László arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy 60 asztrofotós 100 különleges felvételét állítják ki. Mint fogalmazott, a kozmosz gyönyörű objektumait lehet megtekinteni szombattól. Érdemes ellátogatni a Magyar Természettudományi Múzeumba, mert a magyar asztrofotósok „igen magas minőségben tudják ezeket a szépségeket megörökíteni, a fotópapírra leképezni”. A száz kiállított fotót egy szakmai zsűri választotta ki, valamennyi kép az elmúlt egy évben készült.

A kiállítás három fő témakor köré szerveződik évek óta, ez idén sem lesz másképp. A kategóriák:

  • asztrotájképek;
  • Naprendszer;
  • távoli csillagok, galaxisok.

A lakóhelyünkhöz legközelebbi eső témakör az asztrotájképeké, számos fotón a Föld is megjelenik a kompozícióban, de akad olyan felvétel is, ahol csak a hűlt helye, vagyis árnyéka látszik. A második kategória a Naprendszeré, itt a Nap és a Hold mellett a bolygók és az üstökösök kerülnek a középpontba. A szervezők ráadásul idén külön figyelmet fordítanak aktív központi csillagunk izgalmas pillanataira.

A harmadik, egyben legmesszebb kalauzoló témakör a csillagoké, csillagködöké és galaxisoké, azaz a mélyűr világa. Francsics László elárulta, hogy ebben az évben az egyik aktív galaxisról készült újszerű fotó lesz az egész tárlat egyik ékköve, valamint látványos ködösségekről készült felvételeken bárki megismerheti a képfeldolgozás egyik színpompás újítását.

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke elmondta: mindhárom kategóriában van három kiemelt fotó, ezek a legszebbek, „fantasztikus jelenségeket” örökítettek meg.

Az egyik kép például egy olyan távoli rádiógalaxisról és olyan spektrumtartományban készült, amelyet nagyon kevesen láthattak eddig a világon.

A kiállítás résztvevői megnézhetnek egy hidrogénalfa tartományban készített különleges napfotót is, amelyen az tárul elénk, hogy egy repülőgép halad el a Nap előtt és a felvételen látszódnak a légkört összezavaró kondenzcsíkok a lángoló napkorong előtt. Francsics László igazi különlegességnek nevezte még a tárlat csillagíves képeit, valamint „a nemzetközi viszonylatban is párját ritkító”, sarki fényt megjelenítő felvételeket.

A kiállítást a tervek szerint jövő tavaszig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében.

Francsics László hozzátette: a már említett Csillag-Képek 2023 című könyv a tárlat katalógusa, amit meg lehet vásárolni a helyszínen. Egy albumról van szó, amelyben mind a száz fotó helyet kapott. „Így dokumentálódnak évről évre ezek a gyönyörű felvételek. Valamennyi ilyen gyűjtemény mérföldkőnek tekinthető, hiszen bemutatja, hogyan fejlődik évről évre az asztrofotózás” – zárta gondolatait a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×