eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Közép-Európa Táncszínház Special Society című táncművének fotóspróbája a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. november 14-én. A darabot a szlovák Anton Lachky koreográfiájában november 15-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Repül az idő, már 25 éves a Trafó - így ünnepel

A kortárs művészeteknek otthont adó kulturális műhely igazgatójával, Barda Beátával beszélgettünk.

25 éve "lett" egy furcsa intézmény, amiről senki nem tudta, hogy micsoda, nem is igazán értették az emberek. És lett belőle egy intézmény, ennek minden előnyével és hátrányával. A pénteken 25. születésnapján ünneplő Trafó vezetője, Barda Beáta az InfoRádióban elmondta, most már egy "testes, fiatal felnőtt korban" van a hely "még éppen".

A Trafó színházként "befogadó hely", nincs saját társulata, repertoárja, helyette viszont van sok program és sok felől szerveződő program. Hogy ez nagyobb nyitottságot és szabadságot is jelent-e, arról azt mondta, egyfelől igen, másfelől van egy elkötelezettségük a hazai függetlenek iránt, de a külföld iránt is. Van tehát szabadság és korlát is.

A Trafó névválasztása adta magát: az épület egykor transzformátorállomás volt.

"Vannak adottságaink, amelyek hol jók, hol rosszak, de ahogy ezt 25 éve átalakították egy ilyen befogadóhellyé, 300 fős nézőtérrel, fekete színpadtérrel, több pici játszóhellyel, az nagyon sok mindent megszab" - mondta Barda Beáta.

Aztán persze anyagi korlátaik is vannak, azok is egyre szűkülnek.

Hogy mi kerülhet a Trafó színpadára?

"A szabadság abban áll, hogy nem feltétlenül a bevett formák, műfajok a fő fókuszunk, hanem minden, ami ezeken túl is tud mutatni. Minden, ami izgalmas, érdekes, újszerű, és minden, ami független, és az alkotók

  • akaratából,
  • lendületéből
  • elszánásából,
  • ismeretéből,
  • tudásából

építkezik. Kategóriák nincsenek, hogy valami milyen hosszú, milyen zöld vagy milyen paradicsom alakú. A sokféleség, a sokszínűség az, ami a vonzerőnk tud lenni, hogy tudunk csinálni színházat, táncot, új cirkuszt, szoktunk zenei produkciókat is befogadni és mindazt, ami ezekből építkezik."

A születésnapon ebből kifolyólag "legkevésbé magukat szeretnék ünnepelni".

"Meg szeretnénk mutatni a sokféleséget" - mutatott rá Barda Beáta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×