eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Kováts Adél, a Radnóti Színház megválasztott igazgatója a színházban 2015. október 2-án. A színésznőt a Fővárosi Közgyűlés október 1-jén választotta meg a Radnóti Színház új ügyvezető igazgatójának, miután Bálint András 30 év után nem pályázott újra a vezetői posztra. Az új igazgató megbízása február 1-től öt évre szól.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kováts Adél: ami jó, arra lecsapunk

Négy bemutatóval várja az érdeklődőket a Radnóti Színház új évadában. Magyarországon először, 2024 tavaszán a teátrumban lesz látható Robert Icke Oidipusz című előadása. Szophoklész drámájának modern feldolgozását Szikszai Rémusz viszi színre, Pál Andrással a címszerepben. A 2023/24-es évad új színdarabjairól Kováts Adél teátrumigazgatójával beszélgettünk.

Már javában zajlanak Tena Stivicic horvát írónő 3tél című díjnyertes darabjának próbái, amit Alföldi Róbert rendez és október 21-én lesz a bemutatója a Randóti Színházban – kezdte Kováts Adél. Ezt követi decemberben Nagy Péter István rendezésében Ödön Von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációja, 2024 márciusában Szikszai Rémusz rendezésében Robert Icke Oidipusza, legvégül pedig Mohácsi János – Mohácsi István közreműködésével – rendez Bródy Sándor A tanítónő című darabja nyomán egy új kortárs előadást, ami jövő májusban kerül színpadra – ismertette a színházigazgató.

Kováts Adél egyetértett azzal, hogy a múlt évadhoz hasonlóan most is a kortárs daraboké lesz a főszerep. „Általában ami nem kortárs, azt vagy újrafordíttatjuk, vagy pedig »kortársiasítjuk«. De bízom benne, hogy A tanítónő is relevánsan fog megszólalni a mostani helyzetben” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem kapnak nagyobb figyelmet a régebben is sokat játszott klasszikusok, kifejtette: bár nem feltéten igaz, hogy a mostani tendencia a jövőben is mindig így lesz, jelenleg azt érzékelik, hogy a közönség nagyon fogékony, nagyon szereti az új történeteket, annak ellenére, hogy egy-egy jó kortárs darab megtalálása mindig nehezebb feladata. De amikor az emberrel szembe jön egy olyan csodálatos darab, mint mondjuk a 3tél, akkor arra azonnal lecsap – magyarázta.

"Bár valamilyen szinten szándékos dologról van szó, ha a rendezők bármelyike jobban szeretne például Csehovot rendezni, és az éppen kiosztható, akkor annak sincs elvi akadálya2 – jegyezte meg.

„De ha egy jelenben íródott, jelennek szóló darab jó, minőségi és irodalmi értékben is olyan, ami a Radnótiban méltán fordulhat meg, akkor arra lecsapunk”

– fogalmazott Kováts Adél

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Brutális béremelkedés Magyarországon, de így katasztrofális a helyzet

Brutális béremelkedés Magyarországon, de így katasztrofális a helyzet

Az EU-n belül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a munkaerőköltségek 2023 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A mutató egyik összetevőjénél, a béreknél is Magyarországon volt kimutatható a legnagyobb mértékű emelkedés, ami nem is csoda, hiszen az infláció mértéke is nálunk volt a legmagasabb az EU tagországai között a vizsgált időszakban. Ennek hatására pedig nem meglepő, hogy a reálkeresetek nagymértékben csökkennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×