eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Heroes Square Budapest in morning-Hungary
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Koncert - A Hősök terére hív mindenkit Karácsony Gergely

Egy fiatal zeneszerző Budapest 150. születésnapjára komponált művet, ezt lehet ingyen meghallgatni.

Először hangzik el Budapest új nagyzenekari nyitánya szombaton a Hősök terén. A Budapest 150. születésnapját ünneplő ingyenes szabadtéri koncerten Oláh Patrik Fusion című művének ősbemutatójával várja a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a közönséget.

Mint a zenekar közleményében felidézik, a Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata tavasszal írt ki zeneszerző-pályázatot egy nagyzenekari nyitányra, amely megidézi a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását.

A versenyt egy mindössze huszonöt éves zeneszerző, a Junior Prima díjas Oláh Patrik nyerte, az első lovári nyelvű mise szerzője, aki műveiben általában is az autentikus cigányzene és a klasszikus zene kapcsolódásait keresi. Fusion című műve az egyesülés, összeolvadás zenei lehetőségeivel kísérletezik, hogy így is érzékeltesse a Budapestet egykor létrehozó fúzió jelentőségét.

A zenekar az ősbemutató előtt stúdióban is rögzíti a darabot, hogy Budapest új nyitányának részleteit a főváros intézményei és cégei is felhasználhassák majd rendezvényeiken.

A közlemény szerint az este fél hétkor kezdődő koncertet Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester nyitja meg. Oláh Patrik művének ősbemutatóját Beethoven 3. Esz-dúr (Eroica) szimfóniája követi, amelyet a BFZ nyári turnéján Londonban, Grafeneggben és Brémában is eljátszott.

A szombati hangverseny ingyenes, a közönség a téren 17.30-tól foglalhat helyet, a szervezők a kényelmesebb zenehallgatás érdekében papírszékekkel is készülnek - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×