eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: bjc.hu

Újra kinyithat a hétfőn bezárt a Budapest Jazz Club

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, tízmillió forint támogatást nyújtott a hétfőn bezárt Budapest Jazz Clubnak.  A főpolgármester szerint megpróbálják megmenteni a helyet, de ehhez a kormánynak is támogatást kell adnia.

Amint az Infostart is megírta, a fővárosi vagyonkezelő cége hétfőn cserélte le az idén 15 éves Budapest Jazz Klub bejáratának zárját, és lakatokkal is megakadályozta a bejutást.

Susszer Zoltán, az egyik alapító-tulajdonos kedden az InfoRádiónak beszélt a bezárás okairól. Mint kiderült, csak egy ideig bírták a lyukak tömködését, aztán nem tudták fizetni az emelkedő bérleti díjat. Susszer Zoltán elmagyarázta, hogy a helyzetet csak részben idézte elő a költségek emelkedés, az is gondot okoz, hogy a főváros vagyonkezelő cégétől bérelik az ingatlant, de közben van egy másik szerződésük is Budapesttel: már tíz éve közszolgáltatási intézménye a klub a fővárosnak.

A Budapest Jazz Club a magyar dzsesszoktatásban fontos helyszín, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszakának, illetve a Bartók Béla Konzervatóriumnak vizsgakoncertjei, stúdiógyakorlatai, próbatermi helyszínei vannak ott, de tehetséggondozási és esélyegyenlőségi koncerteket is tartanak, évente 1100 fellépő fordul meg a klubban.

"Az a probléma, hogy miközben a bérleti díj a szerződés szerint a fogyasztói árindexszel emelkedik, a főváros forrásai lecsökkentek, és a közszolgáltatási szerződésünk szerint fizetendő díjat kevesebb mint a harmadára csökkentette" – mondta az alapító-tulajdonos.

A Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely javaslatára szerdán rendkívüli tízmillió forintos támogatást nyújtott a klubnak. "Korábban egyébként sikeresen pályáztak állami forrásokért, most sikertelen volt sajnos az ez irányú tevékenységük, ezzel együtt is megpróbáljuk megmenteni ezt a helyet" – mondta a főpolgármester, és azt is jelezte, hogy a klub az idén ingyen használhatja a fővárosi tulajdonban lévő székhelyét, így újra kinyithat, de hozzátette, ennél többet már nem tudnak adni. "Mi megléptük amit lehetett, most a kormányon a sor" – mondta.

A főváros vezetése többször is tárgyalt a klubbal a megoldási lehetőségekről erről. Bősz Anett, a humán területért felelős főpolgármester helyettes elmondta, nagyon szerette volna, hogy a Budapest 150 keretében mutassa meg magát a Budapest Jazz Klub, de hiába kérte az üzemeltetőket, hogy pályázzanak valamilyen témával, semmilyen pályázat nem érkezett a klubtól.

"Ezt követően érkezett megkeresés tavasszal, de nekünk elfogyott a mozgásterünk. Megjegyzem, ha kályhától indulok, akkor az Nemzeti Kulturális Alap forrásai apadtak el elsősorban a dzsesszklubnál. Alapvetően a finanszírozási problémákat nem Budapest okozta" – jelentette ki Bősz Anett.

A Budapest Jazz Klubot működtető Jazzart Közcélú Alapítvány tavaly több mint 27,5 millió forint támogatást igényelt a Nemzeti Kulturális Alaptól, amelyből csaknem 12 milliót el is nyert – olvasható az NKA honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×