eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, érdemes művész az Örkény Színház próbatermében.MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva
Nyitókép: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva

Mácsai Pál: a forráshiány miatt lesz csak négy bemutató az Örkényben

Az Örkény István Színház igazgatója a következő évad előadásai mellett a teátrumok szuverenitásának fontosságáról is beszélt az InfoRádióban.

Az Örkény István Színház is meghirdette 2023/2024-es évadát. Mácsai Pál igazgató elmondta, hogy elsődleges a szakmai és a világnézeti szuverenitás a teátrum számára.

"Ez azt jelenti, hogy ne szóljon bele senki a munkánkba fenntartói, támogatói, politikai, közéleti oldalról, mert a művészet szuverén, és abban az esetben is az, ha ez adófizetői pénzből működik, hiszen a művészetet csinálók felhatalmazást kaptak az adott időszakra, hogy elmondják azt, amit gondolnak a világról" – mondta Mácsai Pál.

A világnézeti szuverenitás nem pusztán politikait jelent, hanem ízlésbelit is, tehát a merészség jogát is, hogy szabad legyen másképpen gondolkodni a színházról, mint addig. Szerinte ez minden alkotó kötelessége, és a 19. századtól kezdve alapkésztetés a művészekben. Itt az arány a fő kérdés.

Példának felhozta, hogy egy festőnek joga van ahhoz, hogy érthetetlen művészetet csináljon, és talán esélye is van, hogy egyszer majd megértik és felfedezik. Ilyen művész volt Van Gogh. "A színház nem csinálhat érthetetlen művészetet. Olyat csinálhat, amit másképpen kell érteni, befogadni, de ködös, zavaros nem lehet. Mindig olyan utat kell választani, ami a nézőt a más fogékonyságok, receptorok, érzékenységek útján is megragadja, magával viszi, és elsodorja. De hogy ez mi, azzal nemhogy jogunk, hanem kötelességünk kísérletezni" – jegyezte meg Mácsai Pál.

A következő évad

Az Örkény István Színháznak két új nagyszínpadi darabja és két stúdiópremierje lesz. Mácsai Pál kiemelte: a négy bemutató kevés, az ideális hat lenne. Idén éppen nyolc volt, mert "szerencsére nagyon sok az alkotóerő és a megnyilatkozási vágy a társulatban, úgy a színészekben, mint a rendezőkben". Mint mondta, a kevés bemutató oka a forráshiány.

A két nagyszínpadi bemutató két klasszikus lesz, ezeket már évek óta tervezik, és úgy érzik, ezzel kapcsolatban van mondanivalójuk. Ezek a darabok tudják a társulatot kellőképpen előremozdítani, a nagy létszámú társulati szerepekkel ellátni.

Az egyik Shakespeare Szentivánéji álom, a másik pedig a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című műve.

A Szentivánéji álom rendezője Bodó Viktor, aki már rendezett egy sikeres, több díjat is bezsebelő Shakespeare-darabot, a Kertész utcai Shaxpeare-mosó címmel. A Szentivánéji álom is új címet kap: Lidércek, Shakespeare, Delírium lesz. "Amit én tudok róla már, az hallatlanul izgalmas" – mondta a színház igazgatója. A darab a jelenkori, a mágikus, elvarázsolt tudatállapot-változás, az álom és ébrenlét, vágyak, lehetőségek és vágyakozás között feszülő világát bontja ki azzal az energiával, ami a rendező előadásaira egyébként is jellemző.

A Bűn és bűnhődés-darab Gáspár Ildikó rendezésével valósul meg. "Aki látta a Szabó Magda regénye alapján készült Az ajtó című előadást, vagy a Gáspár Ildikó és Ascher Tamás által közösen rendezett, Thomas Mann József és testvérei művéből készült előadást, nagyjából sejtheti, hogy a szöveg olyan színpadra állítása következik, ami egyrészt érti annak a hallatlan rétegzettségét, és jóformán meghaladhatatlan életismeretét, másrészt pedig formailag bizonyára nagyon izgalmas. "Én ezt nagyon várom, ebben játszom is" – mondta Mácsai Pál.

A teljes interjút cikkünk allatt hallgathatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×