eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ég és Föld között lebegve – különleges orgonakoncertek kezdődnek

Május 15–21. között egy héten keresztül csodálatos és varázslatos orgonazenét hallgathat a közönség Szolnokon, illetve élőben a YouTube-on.

A első orgonafesztivál sikere után idén még nagyobbat és különlegesebbet álmodtak a szervezők. A koncertek nemcsak személyesen látogathatóak, hanem egy világkapcsolásra is sor kerül, amit a digitális tér segítségével a világ összes pontján élvezhetnek majd a nézők a II. Nemzetközi Orgonafesztiválon.

Május 16-án, a fesztivál második napján ugyanis rendhagyó kezdeményezés indul útjára Szolnokról. "Ég és föld között lebegve – orgonával egy nap alatt a Föld körül" címmel orgonadallamok csendülnek fel világszerte. A szervezők 24 óra leforgása alatt a zene nyelvén szólítják meg az embereket a Föld számos pontján.

"A világkapcsolásban az időzónák váltakozásával, Új- Zélandtól Hawaii-ig 24 órában egy-egy óra ízelítőt kaphatunk a világ különböző orgonaművészeinek bemutatójából a digitális tér segítségével. Az orgonazene rajongói a Classical Music Mastering YouTube-csatornáján követhetik nyomon az orgonavirtuózok bemutatóit. Helyi idő szerint reggel 8 órakor indulnak a közvetítések, és a következő napon, május 17-én reggel 8 órakor fejeződnek be. Ezen a napon összeölelkeznek a nemzetek, nyelvismeret nélkül, a zene hangján hirdetik a békét és az elfogadást, az egyenrangúságot, hisz igyekszünk minél többféle műfajt, zenei művet és művészt bemutatni a világ számos országából, nemtől, nemzetiségtől, földrajzi helyszíntől függetlenül" – fogalmazott Somogyi Anita énekművész, a fesztivál megálmodója.

"A közvetítéseket Classical Music Mastering irányítja, Szolnokról és Londonból" – mondta Kuzma Levente orgonaművész, a fesztivál művészeti igazgatója, aki az esemény egyik neves közreműködője is egyben. Az egyhetes II. Nemzetközi Orgonafesztivál a valós térben Szolnokon és környékén zajlik, leginkább templomokban, mely koncertek ingyenesen látogathatóak a nagyközönség számára.

A május 16-ai világkapcsolás szolnoki állomása a Szolnoki Belvárosi Szentháromság Templom, ahol 19 órától a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és Kuzma Levente orgonaművész hangversenye lesz hallható.

A 24 órás nemzetközi kapcsolás napján ismert és kevésbé ismert előadók is bemutatkoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×