INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

természetfotó

kultúra

elismerés

Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

Infostart / MTI

A halak csillagképe című képével Az év természetfotója díjat is ő kapta a Saubermacher - Az Év Természetfotósa 2022 pályázaton, melynek legjobb képeiből szerdától a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás.

Immár 30. alkalommal írták ki a pályázatot, amelyre idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be.

"A III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek" - idézte a szerdai közleményben a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége Fáth Pétert, a naturArt elnökét.

Idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobileszközzel készített fotóval is.

"A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem

felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk"

- méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

Mint hozzátette: "nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek".

Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe szerepel a legjobbak között. Ez, mint írták, rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el egyebek mellett Esküvői vendég című fotójával a Kezünkben a Föld, Jég-madár-akt című képével a Kompozíció forma és kísérlezetés, valamint Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját.

A fotós vízpótlás után a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte Az év természetfotója elismerést.

Kártyás Gergő lett idén Az év ifjú természetfotósa, aki számos nagyszerű képet készített. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki a 16 éves természetfotós. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középponjtában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

Az Alexandra Kiadó 2022-ben is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói - Magyarország 2022 című kötetet, a pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítást pedig 2023. január 30-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Nyitókép: Facebook/naturArt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018